19 października 2017

Ciasto na pizzę – cienkie, lekkie i smaczne

Klasyczne, cieniutkie jak papier, lekkie – właśnie takie powinno być prawdziwie włoskie ciasto na pizzę, aby królową potrawy był sos, a królem składniki. Niby każdy wie, ale ciężko wykonać ciasto, które będzie przypominało smak pizzy jedzonej w jednej z restauracji we Włoszech. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób na jego wykonanie!

Czas przygotowania:80min

Składniki

Składniki na 2 średniej wielkości pizze:

390 g mąki pszennej chlebowej
115 g mąki semoliny
1 i 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody
15 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
12 g soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

 

Sposób przygotowania

    1. Przygotować rozczyn z drożdży. W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki pszennej, zalać wodą i odstawić na 15 minut.

    2. Pozostałą mąkę oraz mąkę semolinę przesiać do dużej miski, dodać oliwę z oliwek, sól oraz przygotowany rozczyn drożdżowy.

    3. Ciasto dobrze wyrobić (ok. 8 minut), przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (min. 1,5 godziny, a najlepiej na całą noc).

    4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrobić, podzielić na dwie równe kule, przykryć wilgotną ściereczką na kilkanaście minut. Uważać, aby wyrobione ciasto nie było zbyt „omączone”, co spowoduje przypalanie spodu, wyrobione ciasto najlepiej przełożyć w suche miejsce.

    5. Rozgrzać piekarnik do maksimum (około 250 stopni).

    6. Z kul ciasta uformować ręcznie cienkie placki o ok. 35-40 cm średnicy. Ciasto jest lekkie, nie trzeba używać wałka.

    7. Wyłożyć sos i dowolne składniki (radzimy nie dodawać ich zbyt wiele, pizza ma być lekka, składniki drobno pokrojone). Włosi nie lubią pizzy z nadmiarem składników.

    8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut lub krócej – od ok. 10. minuty sprawdzać, czy ciasto się nie zarumieniło.
      Smacznego!