
Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami, czyli przepis na włoski chlebek. Tradycyjny włoski placek z ciasta drożdżowego i oliwy z oliwek smakuje przepysznie na ciepło i zimno.
Chrupiąca skórka, miękki środek i niezwykły aromat ziół przeniosą Cię do słonecznej Italii. Zastosowanie podwójne porcji sprawdzi się jako baza do kanapek z włoskimi wędlinami i serami. Idealny jako przystawka podczas wyśmienitej kolacji oraz przekąska w trakcie pracy. Focaccia to także doskonałe rozwiązanie na romantyczny wieczór we dwoje przy lampce schłodzonego, białego wina z winiarni Bottega del Gusto. Musisz spróbować!
Włoskie produkty do jej przygotowania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.
Buon appetito!
Czas przygotowania:30 minut
• 300 g (2 szklanki) mąki do pizzy (link: mąka DIVELLA)
• 25 g świeżych lub 7 g włoskich drożdży suchych (link: drożdże suche PANEANGELI)
• zioła (tymianek, rozmaryn)
• 1 łyżeczka soli morskiej
• ½ łyżeczki cukru
• 200 ml ciepłej wody
• oliwa z oliwek (link: oliwa z oliwek LEVANTE SANSA)
• 15–20 sztuk oliwek drylowanych (link: oliwki drylowane NOVA)
• pomidory suszone w oleju (link: pomidory suszone DELIZIA)
• sól morska (gruba) do wysypania blaszki i posypania placka
Zaczyn ze świeżych drożdży:
Rozkruszone drożdże, ½ łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki dodaj do ½ szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto z zaczynem lub suchymi drożdżami:
Do przesianej mąki (odlicz 2 łyżki mąki użyte do zaczynu) i soli dodaj zaczyn (lub suszone drożdże, one nie wymagają wcześniejszego wyrośnięcia) oraz pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy i zioła. Całość wymieszaj i wyrabiaj przez kilka minut na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. 2 godziny.
Formę do pieczenia np. o wymiarach 20×30 cm nasmaruj oliwą, posyp solą morską i wyłóż ciastem. Oliwki, pomidory (duże przekrojone na pół) wciśnij w ciasto, całość posyp delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto skrop oliwą i wstaw do nagrzanego (200°C) piekarnika. Piecz ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
Chlebek najlepiej smakuje z prawdziwą włoską oliwą z oliwek, tuż po upieczeniu, ale sprawdza się także następnego dnia.
Buon Appetito!