22 maja 2020

Lasagne z sosem Ragu

Przepis na: Lasagne z sosem Ragu

Lasagne to jedno z  najpopularniejszych włoskich dań, które zyskało ogromną popularność na całym świecie. Może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych i inwencji twórczej kucharza. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Tym razem przygotowaliśmy dla Państwa klasyczną, znakomitą Lasagne z sosem Ragu.

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych i najprawdopodobniej to Rzymianie są autorami tej potrawy. Samo słowo „lasagne” pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także i tego wyjątkowego makaronu.

Poznaj prawdziwie włoski przepis na udaną kolację.

Włoskie produkty do jej przygotowania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.

Buon appetito!

Śledź nasze social media i obserwuj nowe przepisy!

Czas przygotowania:Przygotowanie ok. 40 min + gotowanie 1h 30min

Składniki

Sos Ragù — Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę

  • 1 łodyga selera, pokrojona na kawałki

  • 1 marchewka, pokrojona na kawałki

  • 4 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na połówki

  • 1 puszka (796 ml) pomidorów krojonych w kostkę

  • 225 g chudej mielonej wołowiny

  • 1 szklanka czerwonego wina (250 ml)

  • 1,5 litra bulionu drobiowego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego

  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

  • 1/2 lyzeczki mielonej czerwonej papryki

 

Sos beszamelowy:

  • 6 łyżek masła

  • 4 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki mąki


Nadzienie:

  • 35 g świeżo startego parmezanu

  • 200 g startego sera mozzarella

  • 15 ugotowanych listków makaronu lasagna

  • Gałązki ziół (np. rozmaryn, szałwia, tymianek) — do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Sos Ragu:

  1. W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż posiekany czosnek w oliwie. Zdejmij z ognia, wyjmij czosnek, a olej zostaw w garnku.

  2. Drobno posiekaj czosnek, cebulę, marchewkę i seler. Dodaj warzywa do garnka i smaż na dużym ogniu do momentu, aż zmiękną.

  3. Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając drewnianą łyżką, aż się zarumieni.

  4. Wlej wino i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion i rozmaryn. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1 godziny, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do ostygnięcia.


Sos beszamelowy:

  1. W garnku na średnim ogniu roztop masło.

  2. Dodaj mąkę i smaż razem przez ok. 1 minutę.

  3. Stopniowo dolewaj mleko, energicznie mieszając. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2 minuty do zgęstnienia.

  4. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i utrzymuj ciepło.


Składanie lasagne:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C, ruszt ustaw na środkowym poziomie.

  2. Przygotuj naczynie do zapiekania (ok. 23×33 cm). Rozprowadź 1 szklankę sosu ragu na dnie formy, następnie 180 ml sosu beszamelowego, 1/4 szklanki mozzarelli i 2 łyżki parmezanu.

  3. Przykryj warstwą ugotowanego makaronu lasagna. Powtarzaj układanie warstw do wyczerpania składników, kończąc serem mozzarella.

  4. Piecz przez 35 minut. Po wyjęciu odstaw na 10 minut, aby lasagne „odpoczęła”.

  5. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami.

Buon Appetito!