12 grudnia 2018

Farfalle z pesto i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi to szybkie, smaczne i tanie danie. Idealne do serwowania
zarówno na gorąco, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas kolacji z przyjaciółmi oraz jako posiłek podczas pracy.

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

  • 320 g makaronu farfalle
  • 130 g pesto

  • 1 pęczek pomidorów

  • sól, pieprz

  • świeże liście rukoli

Sposób przygotowania

  1. Doprowadź wodę w garnku do wrzenia, dodaj sól i gotuj makaron przez czas wskazany na opakowaniu. W międzyczasie wlej pesto do miski sałatkowej, dodaj łyżkę stołową gotującej się wody z garnka i pozwól mu się stopić.
  2. Następnie umyj i pokrój pomidory na małe kawałki i umieść je w salaterce. Gdy farfalle zostaną ugotowane (koniecznie al dente), osusz je i opłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  3. Potem przełóż do miski sałatkowej, dodaj pokrojone pomidorki, liście rukoli, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Danie to możesz spożyć na ciepło lub wstawić do lodówki na godzinę, aby wszystkie smaki się wymieszały.
  4. Danie podawaj posypane startym serem Parmigiano Reggiano lub Grana Padano.

Smacznego!