
Dla wielu Umbria to raczej mniej znana konkurentka Toskanii, jednak zapewniamy – warto jest sięgnąć po jej smaki! Ten region Włoch jest górzysty, nieprzystępny i nieco bardziej dziki niż pozostałe, ale kryje moc smaków, którą każdy fan kuchni Italii powinien poznać! Należy do nich między innymi panzanella.
Większość potraw z Umbrii bazuje na dużej ilości składników warzywnych. Królują trufle, choć częściej traktowane one są jako towar eksportowy niż dodatek do codziennych potraw. Doskonale wykańczają danie i sprawiają, że zyskują niezwykły aromat. Ponadto, często używa się również karczochów oraz wszelkich zielenin, które na tak wymagającym terenie łatwiej jest uprawiać. Ważną rolę w kuchni tego regionu odgrywa także soczewica. Ta najsłynniejsza pochodzi z Castellucio. Co z niej można zrobić? Minestrę di farro, czyli zupę orkiszową.
Ciekawą propozycją jest również panzanella, czyli sałatka chlebowo-warzywna. Podstawą dania jest oczywiście pieczywo, a także pomidory. Reszta zależy od fantazji twórcy i od tego, na co w danym momencie ma ochotę. Najczęściej pojawiają się w niej rukola, cebula, ogórki, oliwki czy też kapary. Stanowić może albo podstawę lekkostrawnego obiadu, albo danie poboczne, wzbogacające smak mięs czy włoskich kasz.
O czym trzeba pamiętać, przygotowując panzanellę? Przede wszystkim o tym, by odpowiednio wcześniej (15-20 minut) posolić pomidory (np. marki Divella). Płyn z nich wypływający stanowić będzie podstawę sosu vinegret. Ponadto, nie należy używać do potrawy starego, twardego pieczywa. Lepiej jest podpiec świeży, dzięki czemu w większym stopniu zachowa on teksturę.
Czas przygotowania:60 minut
kilogram pomidorów (mogą być różne rodzaje)
sól
pieprz
ciabatta
oliwa z oliwek (np. Grezzona)
szalotka
czosnek
ocet winny
oliwki
kapary
papryka
musztarda
bazylia
Smacznego!