
Ravioli – czyli przepyszne włoskie pierożki z wyśmienitym farszem. Jak przygotować doskonałe ravioli ze szpinakiem i ricottą?
Ich historia sięga XIV wieku – z tego okresu pochodzą zapisy kupca weneckiego Francesco di Marco. Najczęściej można znaleźć przepisy na ravioli ze świeżymi ziołami z jajkiem, serem, mięsem, a także duszone w rosole. Zapraszamy do skosztowania klasycznego połączenia – czyli smakowitej ricotty i pachnącego szpinaku.
Włoskie produkty do przygotowania tego dania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.
Czas przygotowania:45 min
Ciasto:
– mąka pszenna 00 (300g) (link: maka Divella)
– oliwa (link: oliwa)
– jajko (3 sztuki)
– ciepła woda
– sól
Nadzienie:
– oliwa (pol lyzki) (link: oliwa)
– szpinak (200g)
– ser ricotta (200g)
– parmezan (50-60g) + szczypta do posypania dania
– czosnek (zabek)
– cebulka (polówka małej wielkości cebuli)
– świeża bazylia (20 listków)
– sól
– pieprz czarny
Dodatkowo:
– jajko do posmarowania ciasta
Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, wyrobić. Kiedy składniki się połączą, dodać ciepłą wodę. Wyrobić gładką, elastyczną masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Przygotować farsz: szpinak umyć i osuszyć. Czosnek i cebulkę drobno posiekać. Zarumienić na oliwie. Dodać wcześniej osuszony szpinak i całość chwilę poddusić. Wystudzić i drobno posiekać. Pokroić liście bazylii i umieścić w dużej misie, dodać ricottę i starty parmezan. Całość przyprawić wedle uznania.
Schłodzone wcześniej ciasto bardzo cienko rozwałkować. Na połowie ułożyć po 1 łyżeczce farszu w odstępach ok. 3-4 cm. Ciasto między nadzieniem posmarować rozbełtanym białkiem. Przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić. Wycinać kwadraty radełkiem lub nożem.
Gotować pierożki w dużej ilości osolonej wody do wypłynięcia ravioli.
Podawać posypane parmezanem.
Buon Appetito!