24 stycznia 2019

Smażone paluszki z polenty

Polenta to tradycyjna włoska potrawa, spożywana przez całą zimę. Można ją przygotowywać na różne sposoby: jako przystawka, dodatek do dania, lub jako samodzielne danie. My na początek proponujemy jako przystawkę do kolacji lub obiadu:) Buon appetito!

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

400 g błyskawicznej polenty np. polenta Divella
Woda
Sól
Olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

Do garnka lub na głęboką patelnię wlej 0,5 litra wody, posól ją i zagotuj. Na gotującą wodę wsypuj polentę cienką strużką, ciągle mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy polenta będzie już gotowa, wylej ją na płaską powierzchnię – najlepiej drewnianą deskę – i odczekaj, aż ostygnie. Ostudzoną polentę potnij na małe paluszki, mniej więcej takie jak palec.

Następnie podgrzej olej roślinny lub, jeśli wolisz, oliwę z oliwek i usmaż przygotowane paluszki. Nadmiar oleju zaabsorbuj papierem kuchennym i ułóż paluszki na tacy do serwowania. Posól do smaku.

Paluszki z polenty podawaj na gorąco jako dodatek do dań głównych lub jako przekąskę z sosami i dipami. Jeśli oczekujesz bardziej chrupkiego efektu, możesz usmażyć paluszki, obtaczając je wcześniej w bułce tartej.

Smacznego!