18 czerwca 2020

Spaghetti alla bottarga di muggine

Przepis na: Spaghetti alla bottarga di muggine

Bottarga di muggine – suszona ikra z cefala pospolitego, prawdziwy włoski rarytas, zwany także kawiorem Morza Śródziemnego. Potrawy z nią przygotowuje się bardzo prosto, żeby nie przebić i nie zepsuć smaku tego cennego produktu. Minimum składników i brak termicznej obróbki to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na proste, ale niezwykle aromatyczne, morskie i lekkie Spaghetti alla bottarga di muggine.

Spaghetti z bottargą to danie charakteryzujące się silnym i złożonym smakiem, które wymaga wina o intensywnej trwałości aromatycznej i odpowiedniej zawartości alkoholu. Do akompaniamentu podaje się lekkie wino o cytrusowych nutach smakowych, szczególnie polecamy paring z Chardonnay.

Bottarga di muggine jest dostępna w delikatesach stacjonarnie. Polecamy także szeroką gamę naszych prawdziwie włoskich makaronów.

Zapraszamy do odkrywania śródziemnomorskich smaków!

 

 

 

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

  • 220 g makaronu spaghetti

  • 40 g Bottarga di muggine

  • 15 g kaparów

  • 50 g oliwek

  • 1 sztuka peperoncino

  • odrobina skórki cytryny

  • ząbek czosnku

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • szczypta soli

 

 

 

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj o posoleniu wody.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj zmiażdżony czosnek, peperoncino (w całości lub posiekane), kapary oraz oliwki. Podsmaż przez około 5 minut, aż czosnek zacznie pachnieć i składniki się połączą.
  3. Do patelni wlej wrzącą wodę i gotuj, aż woda częściowo wyparuje.
  4. Odcedź ugotowany makaron i dodaj go do patelni z przygotowywanym sosem. Wymieszaj dokładnie, aby makaron dobrze wchłonął smak sosu.
  5. Przełóż makaron na talerz, a na wierzch posyp startą Bottargą di muggine. Jeśli chcesz, udekoruj danie startą skórką cytryny, co doda mu świeżości.

Buon appetito!