
Spaghetti alla Napoletana (znane również jako spaghetti Napoli) to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni. Ten prosty i szybki makaron zawiera w sobie wszystkie smaki, które kojarzymy z tym pięknym krajem. Dowiedz się, jak przygotować lekkie i pyszne danie rodem ze słonecznego Neapolu.
Włosi są absolutnymi mistrzami w przygotowywaniu dań prostych, ale nie prostackich. Wystarczy im kilka chwil i minimalna liczba składników, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Kluczem do sukcesu jest stosowanie w kuchni produktów najwyższej jakości. Dzięki temu zwykły makaron z sosem pomidorowym staje się wyrafinowanym posiłkiem.
Jak zrobić sos pomidorowy? Przede wszystkim postaw na prawdziwe, włoskie specjały. To właśnie połączenie różnych rodzajów pomidorów sprawia, że sos neapolitański jest tak smaczny. Ogromne znaczenie ma również oliwa – wybierz tę przeznaczoną typowo do smażenia.
Przygotowanie spaghetti Napoli zajmie Ci mniej niż pół godziny. To świetna propozycja dla osób, które pragną włoskich smaków, ale nie chcą spędzić w kuchni całego dnia. Do tego mogą się nią cieszyć również wegetarianie!
Włoskie produkty do jego przygotowania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.
Czas przygotowania:20-30 minut
1 opakowanie spaghetti (500 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 puszka włoskich pomidorów
1 cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone lub wyciśnięte przez praskę
1 łyżeczka włoskiego koncentratu pomidorowego
Garść pociętych liści bazylii
Parmezan lub mozzarella (do wyboru)
Sól i pieprz
Smacznego 🙂