Klasycznie, po włosku – jak przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese? Sprawdźcie przepis poniżej:
Czas przygotowania:75 min
Składniki
Składniki na 6 porcji Spaghetti Bolognese:
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 gałązka rozmarynu
Oregano
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
Oliwa z oliwek
500 g mielonego mięsa wołowego
200 ml czerwonego włoskiego wina
1 x 280 g suszonych pomidorów ze słoiczka
2 x 400 g pomidorków śliwkowych z puszki
500 g włoskiego makaronu spaghetti
Parmezan do posypania dania
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 180ºC.
Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz cebulę, posiekaj rozmaryn, pokrój boczek.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju na średnim ogniu, dodaj boczek, rozmaryn, oregano, czosnek i cebulę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż składniki staną się miękkie i szkliste.
Dodaj wołowinę, rozbijając mięso łyżką, a następnie smaż przez 2 do 3 minut, aż mięso zacznie się robić brązowe, a następnie zalej winem. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aby sos nie przywarł.
W międzyczasie przygotuj pastę z suszonych pomidorków (w malakserze, blenderze). Otrzymaną pastę razem z pomidorami śliwkowymi dodaj na patelnię. Mieszaj, „połam” łyżką pomidorki śliwkowe.
Całość przelej do garnka, na wierzch sosu daj papier do pieczenia, przykrywamy pokrywką i zapiekamy sos przez 1 godzinę – jeśli po 30 minutach wygląda na suchy, dodaj odrobinę wody.
Na ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj o posoleniu wody.
Rozdziel makaron na 6 porcji, nałóż łyżkę gotowego sosu i posyp startym parmezanem.