12 października 2017

Spaghetti Bolognese

Klasycznie, po włosku – jak przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese? Sprawdźcie przepis poniżej:

Czas przygotowania:75 min

Składniki

Składniki na 6 porcji Spaghetti Bolognese:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Oregano
  • 6 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • Oliwa z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 ml czerwonego włoskiego wina
  • 1 x 280 g suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 2 x 400 g pomidorków śliwkowych z puszki
  • 500 g włoskiego makaronu spaghetti
  • Parmezan do posypania dania
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180ºC.
  2. Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz cebulę, posiekaj rozmaryn, pokrój boczek.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju na średnim ogniu, dodaj boczek, rozmaryn, oregano, czosnek i cebulę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż składniki staną się miękkie i szkliste.
  4. Dodaj wołowinę, rozbijając mięso łyżką, a następnie smaż przez 2 do 3 minut, aż mięso zacznie się robić brązowe, a następnie zalej winem. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aby sos nie przywarł.
  5. W międzyczasie przygotuj pastę z suszonych pomidorków (w malakserze, blenderze). Otrzymaną pastę razem z pomidorami śliwkowymi dodaj na patelnię. Mieszaj, „połam” łyżką pomidorki śliwkowe.
  6. Całość przelej do garnka, na wierzch sosu daj papier do pieczenia, przykrywamy pokrywką i zapiekamy sos przez 1 godzinę – jeśli po 30 minutach wygląda na suchy, dodaj odrobinę wody.
  7. Na ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj o posoleniu wody.
  8. Rozdziel makaron na 6 porcji, nałóż łyżkę gotowego sosu i posyp startym parmezanem.

Smacznego!