13 września 2023

Włoska Bruschetta al Pomodoro

Bruschetta al Pomodoro to klasyczna włoska przekąska, która składa się z chrupiącego chleba, pomidorów, czosnku, oliwy z oliwek i bazylii. Powstało jednak wiele wariacji tego dania i do klasycznej wersji można dodać mozarellę, oliwki, ser kozi, szynkę parmeńską i wiele innych dodatków, które wzbogacą klasyczne włoskie danie. Oto przepis na prawdziwą włoską bruschettę:

 

Czas przygotowania:15 minut

Składniki

  • 4 kromki chleba (najlepiej chleba włoskiego, na zakwasie, bagietki lub chleba ciabatta)

  • 2–3 duże pomidory

  • 2–3 ząbki czosnku

  • świeża bazylia

  • oliwa z oliwek extra virgin

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie: mozzarella, oliwki

Sposób przygotowania

  1. Upewnij się, że pomidory są dojrzałe i soczyste. Najlepiej używać pomidorów odmiany pomodoro roma, które są mięsiste i mają mniej nasion.
  2. Rozgrzej piekarnik lub grill do średniej temperatury.
  3. Pokrój chleb na kromki o grubości około 1 cm.
  4. Upiecz kromki chleba przez kilka minut na grillu lub w piekarniku, aż staną się lekko zarumienione. Możesz również posmarować chleb oliwą z oliwek przed upieczeniem, co doda mu dodatkowego smaku.
  5. W międzyczasie obierz czosnek i przetnij go na pół.
  6. Pokrój pomidory na małe kawałki. Możesz usunąć nasiona, jeśli wolisz mniej wilgotną konsystencję.
  7. Rozgnieć ząbki czosnku i wcieraj nimi delikatnie w upieczone kromki chleba.
  8. Następnie posmaruj chleb oliwą z oliwek. Oliwa z oliwek powinna być dobrej jakości, najlepiej extra virgin.
  9. Na każdą kromkę chleba połóż pokrojone pomidory.
  10. Posyp całość świeżą bazylią.
  11. Dopraw bruschettę solą i pieprzem według własnego smaku.
  12. Podawaj bruschettę od razu, kiedy chleb jest jeszcze ciepły.

Klasyczna bruschetta to kwintesencja włoskiej prostoty – mało składników, maksimum smaku! Spróbuj i zakochaj się od pierwszego kęsa!

Bruschetta jest idealna jako przekąska na przyjęcia lub jako przystawka do głównego dania. Jest lekka, świeża i pełna smaku. Do klasycznej bruschetty można dodać dowolne dodatki, takie jak mozzarella, oliwki, anchois, owoce morza, włoskie wędliny itp., tworząc w ten sposób wyjątkowe danie.

Buon appetito!