29 marca 2021

Bób po sycylijsku

Wydaje się, że przygotowanie bobu, czyli smacznej przekąski o charakterystycznym smaku, jest wyjątkowo proste. Przepis można jednak urozmaicić, dodając do tego trochę nut pochodzących z Włoch. Dzięki temu zapewni się sobie doznania, których nie doświadczyło się nigdy wcześniej! Jak więc przygotować bób po sycylijsku?

Przede wszystkim warto postawić na dobrej jakości warzywo. Bób uprawiany był w basenie Morza Śródziemnego od dawna, prawdopodobnie już w okresie neolitu. Świadczą o tym wykopaliska w Jerychu. Najstarsze jego znaleziska w Starożytnym Egipcie pochodzą z okresu 2500-2300 lat p.n.e. W Starożytnym Egipcie odgrywał rolę kultową. Ponieważ uważany był za „pokarm umarłych”, kapłani go nie spożywali; podobnie pitagorejczycy. Pliniusz Starszy pisał, że wśród roślin strączkowych Rzymianie najbardziej cenią bób. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi.

Obecnie w Polsce można go dostać przez cały rok, choć doświadczenie podpowiada, że najlepszy jest na wiosnę. Bób po sycylijsku to z kolei kompilacja włoskiego smaku (dzięki między innymi oliwie z oliwek na przykład Grezzona) z charakterystycznymi nutami warzywnymi. Świetnie nada się jako dodatek do innych dań, ale również jako zdrowa przekąska między posiłkami.

 

 

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • 1 kg bobu

  • 1 szklanka wody

  • Pół szklanki oliwy z oliwek

  • Łyżka soli

  • 2 łyżki oregano

  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Oregano zalać łyżką gorącej wody i odstawić, by zmiękło i było jeszcze bardziej aromatyczne.
  2. Gotować bób w lekko osolonej wodzie (około 15 minut).
  3. Odcedzić i naciąć skórkę na każdym pojedynczym. Nie zdejmować! Dzięki temu marynata lepiej się wchłonie.
  4. Wodę, oliwę, sól i oregano połączyć. Czosnek obrać i wymieszać z marynatą. Dodać bób.
  5. Odstawić, by aromaty się przeniknęły, na 2 godziny.

Smacznego!