
Cannelloni con spinaci to cylindryczny rodzaj lasagne podawany i zapiekany z nadzieniem ze szpinaku i ricotty, polany sosem. To jedna z podstaw włoskiej kuchni, którą można podać również nie w wersji wegetariańskiej, a na przykład z mieloną wołowiną.
Cannelloni są również typowym daniem kuchni katalońskiej, gdzie nazywane jest canelonami. W Hiszpanii tradycyjnie spożywane są w dniu Świętego Szczepana.
Wczesne wzmianki o cannelloni sięgają 1770 roku, ale wydaje się, że na stałe słowo cannelloni pojawiło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Jest to proste, ale efektowne danie, które można przygotować z najmłodszymi. Rozbudzi ono ich kulinarny zapał i otworzy nowy sposób na spędzanie wolnego czasu – poprzez poznawanie kuchni włoskiej.
Sprawdź najlepszy makaron na cannelloni con spinaci!
Czas przygotowania:90 minut
400 g szpinaku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 g pomidorów
1 liść laurowy
½ pęczka świeżej bazylii (15 g)
½ cytryny
1 duże jajko
ser Parmezan
250 g ricotty
150 g cannelloni, około 14 tub
250 g kulek mozzarelli
Buon Appetito!