31 stycznia 2022

Cannelloni con spinaci

Cannelloni con spinaci to cylindryczny rodzaj lasagne podawany i zapiekany z nadzieniem ze szpinaku i ricotty, polany sosem. To jedna z podstaw włoskiej kuchni, którą można podać również nie w wersji wegetariańskiej, a na przykład z mieloną wołowiną.

Cannelloni są również typowym daniem kuchni katalońskiej, gdzie nazywane jest canelonami. W Hiszpanii tradycyjnie spożywane są w dniu Świętego Szczepana.

Wczesne wzmianki o cannelloni sięgają 1770 roku, ale wydaje się, że na stałe słowo cannelloni pojawiło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku.

Jest to proste, ale efektowne danie, które można przygotować z najmłodszymi. Rozbudzi ono ich kulinarny zapał i otworzy nowy sposób na spędzanie wolnego czasu – poprzez poznawanie kuchni włoskiej.

Sprawdź najlepszy makaron na cannelloni con spinaci!

 

Czas przygotowania:90 minut

Składniki

  • 400 g szpinaku

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 800 g pomidorów

  • 1 liść laurowy

  • ½ pęczka świeżej bazylii (15 g)

  • ½ cytryny

  • 1 duże jajko

  • ser Parmezan

  • 250 g ricotty

  • 150 g cannelloni, około 14 tub

  • 250 g kulek mozzarelli

 

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Skrop oliwą z oliwek dużą patelnię, postaw na małym ogniu i włóż szpinak.
  3. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj chwilę, odstaw, a następnie posiekaj szpinak.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i rozgnieć czosnek. Na tej samej patelni podgrzej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż cebulę do miękkości.
  5. Ubij pomidory, dodaj czosnek i liść laurowy. Wrzuć kilka listków bazylii i zetrzyj skórkę z połówki cytryny, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Ubij jajko i zetrzyj 2 łyżeczki parmezanu. Wymieszaj ricottę, jajko i parmezan ze szpinakiem. Dopraw do smaku.
  7. Nałóż łyżką masę ze szpinaku do makaronu cannelloni. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  8. Rozlej sos pomidorowy na cannelloni. Zbierz pozostałe liście bazylii i posyp.
  9. Mozzarellę pokrój w plastry i połóż na wierzchu, dopraw.
  10. Wstaw do piekarnika na 35–40 minut – aż makaron będzie miękki.

Buon Appetito!