6 kwietnia 2018

Farfalle Al Tonno Alla Patrizio

Prezentujemy zwycięski przepis w naszym konkursie FB: autorstwa Patrizio Giovagnoli.

 

Czas przygotowania:30 min

Składniki

Potrzebne składniki:

350g Makaronu“Farfalle 85 DIVELLA”

2 Fileciki anchois w oleju roślinnym PORTICELLO

Tuńczyk (filety) w oliwie z oliwek extra vergine PORTICELLO 190g

Oliwa z oliwek extra vergine

100% włoska DIVELLA

lampka wytrawnego białego wina

2 ząbki świeżego czosnku

świeża pietruszka

sól

Sposób przygotowania

  1. Wyciąć 2 ząbki czosnku i umieścić je na patelni wraz z 2 filetami anchois, dodać oliwę z oliwek. Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty.
  2. Dodać filety tuńczyka i sól. Po 2 minutach gotowania wlać lampkę białego wina, gotować jeszcze 3 minuty.

  3. Zagotować wodę w garnku i dodać sól. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować przez 12 minut (lub według instrukcji na opakowaniu).

  4. Odcedzić makaron i wymieszać go na patelni z przygotowanym sosem.

  5. Na talerzu dodać świeżą pietruszkę.

Smacznego! 🙂