20 marca 2022

Fiori di zucca ripieni alla romana

Fiori di zucca ripieni alla romana to faszerowane kwiaty cukinii w stylu rzymskim. Warzywa są ozdobione nutami smakowymi mozzarelli i anchois (kup najlepsze TUTAJ). We Włoszech można je spotkać podawane między innymi w pizzeriach między przystawkami lub w rożnach lokalach jako typowy street food.

Fiori di zucca ripieni alla romana są szybkie w przygotowaniu, smażone w prostym, bezdrożdżowym cieście. Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku i wypróbuj je teraz!

 

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • woda gazowana

  • 250 g mąki z durum

  • 2 szczypty soli

  • łyżeczka cukru

  • 12 kwiatów cukinii

  • 125 g mozzarelli

  • 6 anchois w oleju

  • 1 l oleju arachidowego

 

Sposób przygotowania

  1. Mozzarellę dobrze odcedź i pokrój w paski.
  2. Anchois pokrój na pół.
  3. Zacznij delikatnie nadziewać kwiaty od strony ich otwarcia. Włóż pasek mozzarelli i filet z anchois. Lekko dociśnij, aby nadzienie pozostało w środku.
  4. Po nadzianiu zamknij kwiatek, delikatnie przekręcając końce płatków.
  5. Rozgrzej olej arachidowy na patelni.
  6. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, cukier i dolewaj powoli gazowaną wodę, mieszając.
  7. Maczaj kwiaty w masie mącznej, a następnie zanurz je w gorącym oleju i obracaj od czasu do czasu.
  8. Gdy kwiaty będą złocistobrązowe, wyjmij je z oleju i odsącz na papierze.

Buon Appetito!