19 listopada 2020

Fonduta Piemontese, wyjątkowe piemonckie foundi

Jeśli znajdziesz się w mieście Cuneo, wstąp trattorii na kieliszek wina i klasyczne fonduta piemontese. Nie myl jednak tego dania ze szwajcarskim fondue serowym. Fonduta piemontese jest wytwarzana z włoskiej Fontiny, o wiele bardziej kremowego, ziemistego sera niż Gruyère używanego w wersji szwajcarskiej. Ponadto, dodaje się do niej także mleko i żółtka. Jeszcze bardziej luksusową miksturą jest przyozdobienie dania warstwą świeżo pokrojonych białych lub czarnych trufli (na przykład Tartufi Jimmy). Drogocenne grzyby są niekiedy bardzo drogie, ale odrobina oleju truflowego dodana po stopieniu sera, to tańszy zamiennik.

Fonduta Piemontese może służyć jako dip do kawałków tostowego chleba lub paluszków z krótko blanszowanych warzyw. Świetnie sprawdzi się również jako sos do gnocchi, polenty lub risotto. Jest to danie raczej spożywane w zimniejszych miesiącach, dość tłuste i zapewniające nasycenie na długie godziny. Na pewno wyróżnia się wśród potraw na stole i z pewnością świetnie wkomponuje się w tematyczny, włoski wieczór!

Czas przygotowania:20 minut (bez czasu na polaczenie sera z mlekiem)

Składniki

  • 400 g Fontiny

  • 4 żółtka

  • 30 g masła

  • ¼ l mleka

  • biała, czarna trufla (np. Tartufi Jimmy) lub olej truflowy

  • chleb pszenny – na przykład ciabatta

  • sól

 

Sposób przygotowania

  1. Ser pokroić w kostkę, następnie przenieść do miski i zalać mlekiem. Zostawić na dwie godziny.
  2. W rondlu rozpuścić masło.
  3. Wlać do rondla ser z mlekiem, dodać żółtka i mieszać, aż ser się rozpuści.
  4. Dodać sól, gotować kolejne 5 minut.
  5. Wlać do miski i posypać świeżymi truflami.

Smacznego!