20 marca 2022

Minestra d'orzo

Minestra d’orzo to starożytne danie Trydentu-Górnej Adygi. Przygotowywane jest ono z kaszy jęczmiennej, warzyw pokrojonych w drobną kostkę i wędzonego boczku, które razem nadają temu pierwszemu daniu wyjątkowy smak.

Minestra d’orzo to zdecydowanie bogatsze danie niż klasyczne minestrone. Przekonuje dodatkowymi nutami smakowymi i dużą pożywnością dania. Dodatek posiekanego mięsa sprawia, że ​​ta zupa jest bardzo treściwa i można ją z powodzeniem zaproponować jako jedną, główną potrawę. Świeża oliwa z oliwek dodatkowo ubogaca danie.

Czas przygotowania:10 minut

Składniki

  • 150 g kaszy jęczmiennej

  • marchewka

  • łodyga selera

  • cebula

  • 2 ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • pieprz czarny

  • sól

  • 40 g masła

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 100 g boczku wędzonego

  • 1 l rosołu

  • Grana Padano

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od oczyszczenia warzyw (cebula, marchewka, seler, ziemniaki) i pokrój je w małe kwadraty.
  2. Masło włóż na patelnię, a gdy się rozpuści, dodaj cebulę i pozostaw do zeszklenia.
  3. Na patelnię wrzuć marchewkę i seler. Smaż przez 5 minut.
  4. Dodaj pokrojony w kostkę boczek wędzony i kaszę, którą uprzednio umyłeś pod bieżącą wodą i odsączyłeś.
  5. Dodaj 3 lub 4 chochle bulionu jęczmiennego.
  6. Dodaj liście laurowe i gotuj zupę na małym ogniu, aż kasza się ugotuje.
  7. 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  8. Po ugotowaniu dodaj pieprz i oliwę z oliwek. Dopraw solą.
  9. Do smaku przypraw Grana Padano.

Buon Appetito!