
Minestra d’orzo to starożytne danie Trydentu-Górnej Adygi. Przygotowywane jest ono z kaszy jęczmiennej, warzyw pokrojonych w drobną kostkę i wędzonego boczku, które razem nadają temu pierwszemu daniu wyjątkowy smak.
Minestra d’orzo to zdecydowanie bogatsze danie niż klasyczne minestrone. Przekonuje dodatkowymi nutami smakowymi i dużą pożywnością dania. Dodatek posiekanego mięsa sprawia, że ta zupa jest bardzo treściwa i można ją z powodzeniem zaproponować jako jedną, główną potrawę. Świeża oliwa z oliwek dodatkowo ubogaca danie.
Czas przygotowania:10 minut
150 g kaszy jęczmiennej
marchewka
łodyga selera
cebula
2 ziemniaki
2 liście laurowe
pieprz czarny
sól
40 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g boczku wędzonego
1 l rosołu
Grana Padano
Buon Appetito!