24 września 2021

Naleśniki al tartufo ze szpinakiem

Naleśniki znane są w wielu kuchniach świata. W Polsce nadal najpopularniejszą formułą jest podawanie ich na słodko – z owocami, białym, pełnym cukru serem czy też z rozmaitymi kremami. Wersje wytrawne mają co prawda swojego grono fanów, jednak nie tak duże. A szkoda, bo potrafią być wyjątkową smakową podróżą, która da wiele satysfakcji kubkom smakowym nawet najbardziej wybrednych osób.

Choć uznaje się, że stolicą-matką naleśników jest Francja, to i w sąsiednich Włoszech doczekały się one własnych adaptacji. A tam przede wszystkim stawiano na wersje wytrawne. Jedną z najciekawszych opcji jest podawanie ich z najcenniejszymi grzybami świata, czyli truflami. Naleśniki al tartufo gwarantują wyjątkowy smak, ale także czynią z prostej potrawy danie, które można zaserwować również na oficjalnej kolacji. Do tego proponujemy farsz szpinakowo-serowy, który idealnie skomponuje się z grzybami i nieco przełamie nuty smakowe. Gwarantujemy, kiedy raz pozna się ich niesamowity aromat, na dłużej zostaną w domowym menu.

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki

  • 4 łyżki masła

  • 1 szklanka mleka

  • Kilka pieczarek

  • 200 ml śmietanki

  • Łyżeczka mąki kukurydzianej

  • 4 łyżeczki pasty truflowej

  • Sól

  • Pieprz

  • Świeży szpinak

  • 100 g sera pleśniowego

  • Oliwa z oliwek

  • Jedna trufla

 

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj jajka trzepaczką.
  2. Do jajek dodaj mąkę i roztopione masło. Wymieszaj.

  3. Pokrój pieczarki i podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj śmietanę.

  4. Zagęść sos mąką kukurydzianą, dodaj sól i pieprz do smaku.

  5. Do powstałej mieszanki dodaj pastę truflową.

  6. Szpinak i ser podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pieprz i mieszaj przez 3 minuty.

  7. Usmaż naleśniki.

  8. Na każdy z nich nałóż szpinak z serem i zwiń w dowolny sposób.

  9. Ułóż gotowe naleśniki w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem truflowym.

  10. Zapiecz w 180°C przez 10 minut.

  11. Zetrzyj truflę przed podaniem.

Rozpływające się w ustach naleśniki z nutą trufli to kulinarna rozkosz – spróbuj i zakochaj się w tym smaku!

Buon appetito!