
Naleśniki znane są w wielu kuchniach świata. W Polsce nadal najpopularniejszą formułą jest podawanie ich na słodko – z owocami, białym, pełnym cukru serem czy też z rozmaitymi kremami. Wersje wytrawne mają co prawda swojego grono fanów, jednak nie tak duże. A szkoda, bo potrafią być wyjątkową smakową podróżą, która da wiele satysfakcji kubkom smakowym nawet najbardziej wybrednych osób.
Choć uznaje się, że stolicą-matką naleśników jest Francja, to i w sąsiednich Włoszech doczekały się one własnych adaptacji. A tam przede wszystkim stawiano na wersje wytrawne. Jedną z najciekawszych opcji jest podawanie ich z najcenniejszymi grzybami świata, czyli truflami. Naleśniki al tartufo gwarantują wyjątkowy smak, ale także czynią z prostej potrawy danie, które można zaserwować również na oficjalnej kolacji. Do tego proponujemy farsz szpinakowo-serowy, który idealnie skomponuje się z grzybami i nieco przełamie nuty smakowe. Gwarantujemy, kiedy raz pozna się ich niesamowity aromat, na dłużej zostaną w domowym menu.
Czas przygotowania:30 minut
2 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
Kilka pieczarek
200 ml śmietanki
Łyżeczka mąki kukurydzianej
4 łyżeczki pasty truflowej
Sól
Pieprz
Świeży szpinak
100 g sera pleśniowego
Oliwa z oliwek
Jedna trufla
Do jajek dodaj mąkę i roztopione masło. Wymieszaj.
Pokrój pieczarki i podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj śmietanę.
Zagęść sos mąką kukurydzianą, dodaj sól i pieprz do smaku.
Do powstałej mieszanki dodaj pastę truflową.
Szpinak i ser podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pieprz i mieszaj przez 3 minuty.
Usmaż naleśniki.
Na każdy z nich nałóż szpinak z serem i zwiń w dowolny sposób.
Ułóż gotowe naleśniki w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem truflowym.
Zapiecz w 180°C przez 10 minut.
Zetrzyj truflę przed podaniem.
Rozpływające się w ustach naleśniki z nutą trufli to kulinarna rozkosz – spróbuj i zakochaj się w tym smaku!
Buon appetito!