
Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, której Apulia jest największym producentem we Włoszech.
Podobnie jak inne rodzaje makaronów, orecchiette przyrządza się z pszenicy durum (na przykład mąka Semolina) i wody. Jajka w tym przypadku są rzadko używane. W tradycyjnej domowej kuchni południowowłoskiej ciasto jest zwijane, a następnie krojone w kostkę. Każdą z nich dociska się nożem, przeciągając po desce i zwijając (tworząc cavatello). Forma jest następnie odwracana na kciuku.
Niektórzy historycy twierdzą, że makaron ten przybył do południowych Włoch z Prowansji w XIII wieku wraz z Angevins. Orecchiette (W Bottega del Gusto można również kupić gotowe – na przykład De Cecco) jest często podawane z pancettą, ricottą i szynką oraz sosem śmietanowym, ale dobrze pasuje do większości przepisów. Wyjątkowy kształt makaronu ułatwia trzymanie dodatków, dzięki czemu każdy kęs będzie o wiele smaczniejszy.
Czas przygotowania:60 minut
200 g semoliny
100 ml ciepłej wody
jeden duży brokuł
sól
czosnek
oliwa z oliwek
bulion warzywny
chilli
skórka z cytryny
pecorino
bazylia
Smacznego!