30 grudnia 2020

Orecchiette, czyli „małe uszy” dla podniebienia

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, której Apulia jest największym producentem we Włoszech.

Podobnie jak inne rodzaje makaronów, orecchiette przyrządza się z pszenicy durum (na przykład mąka Semolina) i wody. Jajka w tym przypadku są rzadko używane. W tradycyjnej domowej kuchni południowowłoskiej ciasto jest zwijane, a następnie krojone w kostkę. Każdą z nich dociska się nożem, przeciągając po desce i zwijając (tworząc cavatello). Forma jest następnie odwracana na kciuku.

Niektórzy historycy twierdzą, że makaron ten przybył do południowych Włoch z Prowansji w XIII wieku wraz z Angevins. Orecchiette (W Bottega del Gusto można również kupić gotowe – na przykład De Cecco) jest często podawane z pancettą, ricottą i szynką oraz sosem śmietanowym, ale dobrze pasuje do większości przepisów. Wyjątkowy kształt makaronu ułatwia trzymanie dodatków, dzięki czemu każdy kęs będzie o wiele smaczniejszy.

 

Czas przygotowania:60 minut

Składniki

  • 200 g semoliny

  • 100 ml ciepłej wody

  • jeden duży brokuł

  • sól

  • czosnek

  • oliwa z oliwek

  • bulion warzywny

  • chilli

  • skórka z cytryny

  • pecorino

  • bazylia

 

Sposób przygotowania

  1. Semolinę włożyć do miski i powoli wsypywać do wody.
  2. Gdy ciasto się połączy, przełożyć je na posypaną mąką powierzchnię i ugniatać przez 7–8 minut, aż będzie jędrne.
  3. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
  4. Z ciasta oddzielić część i rozwałkować na rulon o grubości 1,5 cm. Makaron pokroić na kawałki o średnicy 8 mm.
  5. Kciukiem odwrócić makaron na drugą stronę, nadając mu kształt muszelki.
  6. Makaron przechowywać na tacy pokrytej kaszą manną — zapobiegnie to sklejaniu się poszczególnych kawałków.
  7. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez 4–5 minut lub pozostawić do wyschnięcia na noc i przechowywać w hermetycznym pojemniku do czasu użycia. Suchy makaron gotuje się w ciągu 8–10 minut.
  8. Brokuły pokroić na mniejsze kawałki i gotować na parze do miękkości.
  9. Usmażyć brokuły wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i bulionem warzywnym do uzyskania konsystencji sosu.
  10. Dodać ugotowany makaron i posolić. Udekorować dużą ilością płatków chilli, bazylią, skórką z cytryny i startym serem pecorino.

Smacznego!