
Pasta alla zozzona to danie obfite, składające się w dużej mierze z rigatoni (na przykład San Tomaso). Nazwa jest grą słowa „zozzo”, z rzymskiego dialektu, co oznacza „brudny”. Nawiązuje to do bogatej kombinacji smakowej.
Co jest ważne? Woda makaronowa. Ta skrobiowa, słona, mętna woda zmienia smak dania. Dzieje się tak, ponieważ jest środkiem wiążącym, łączącym sos i pastę. Jak odpowiednio ją wykorzystać? Gdy makaron jest ugotowany w 75 procentach, oddziel wodę od garnka i odstaw na bok. Przenieś makaron na oddzielną patelnię za pomocą szczypiec.
Następnie wymieszaj sos i powoli dodawaj wodę z makaronu chochlą. Wymieszaj i pozwól sosowi się zredukować, podczas gdy makaron będzie się dalej gotować do al dente. Ta technika da gładki, zemulgowany sos.
Czas przygotowania:35 minut
1 opakowanie rigatoni
300 g włoskiej łagodnej kiełbasy wieprzowej
250 g guanciale
400 g pomidorów
4 żółtka
80 g Pecorino Romano
30 g Parmigiano Reggiano
4 łyżki oliwy z oliwek
Smacznego!