
Często najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można zanurzyć w bulionie!
Wspaniałą rzeczą w dobrym włoskim jedzeniu jest to, że listy składników są często bardzo proste. Różnica polega na jakości składników i przyprawach. Pasta e fagioli nie jest inna. Dobra oliwa z oliwek (Grezzona – kup), wysokiej jakości pomidory (na przykład Divella), świeża bazylia, pyszna fasola – to wszystko tworzy danie, którego smaku nie zapomni się tak łatwo.
Czas przygotowania:20 minut
1/4 szklanki oliwy z oliwek
mała cebula
2 ząbki czosnku
oregano
bazylia
3/4 puszki pomidorów lub koncentratu pomidorowego
6 filiżanek wody
6 filiżanek bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego dla wegetarian
puszka czerwonej fasoli
puszka cannellini
puszka ciecierzycy
sól
pieprz
200 g makaronu ditalini
1/4 szklanki natki pietruszki
Parmigiano Reggiano
Buon Appetito!