19 listopada 2021

Pasta e fagioli

Często najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można zanurzyć w bulionie!

Wspaniałą rzeczą w dobrym włoskim jedzeniu jest to, że listy składników są często bardzo proste. Różnica polega na jakości składników i przyprawach. Pasta e fagioli nie jest inna. Dobra oliwa z oliwek (Grezzona – kup), wysokiej jakości pomidory (na przykład Divella), świeża bazylia, pyszna fasola – to wszystko tworzy danie, którego smaku nie zapomni się tak łatwo.

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • oregano

  • bazylia

  • 3/4 puszki pomidorów lub koncentratu pomidorowego

  • 6 filiżanek wody

  • 6 filiżanek bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego dla wegetarian

  • puszka czerwonej fasoli

  • puszka cannellini

  • puszka ciecierzycy

  • sól

  • pieprz

  • 200 g makaronu ditalini

  • 1/4 szklanki natki pietruszki

  • Parmigiano Reggiano

 

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu i podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy do miękkości (około 4–5 minut).
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy/pomidory i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3–4 minuty.
  3. Wlej do garnka wodę, bulion i fasolę; doprowadź do wrzenia.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
  5. Tuż przed podaniem wymieszaj z ugotowanym makaronem i pietruszką. Udekoruj Parmigiano Reggiano i podawaj z chrupiącym chlebem do maczania w potrawie.

Buon Appetito!