16 września 2024

Deska wędlin w tym prosciutto z melonem i figami

Deska wędlin to świetna propozycja, którą można dostosować do indywidualnych preferencji smakowych. Niezależnie od okazji dobrze skomponowany półmisek wędlin zawsze zrobi wrażenie. Przygotowanie takiej deski jest proste, a dzięki różnorodności włoskich specjałów, każdy znajdzie coś dla siebie. Wzbogacona o ciekawe dodatki, deska włoskich wędlin, na przykład z prosciutto z melonem, stanie się ozdobą każdego stołu i gwarantem udanego spotkania towarzyskiego.

Włosi, mistrzowie wędlin, często podają je bez chleba, wybierając za to inne dodatki, które doskonale podkreślają ich smak i teksturę. Sugerujemy, aby na swojej desce wędlin umieścić co najmniej cztery różnorodne rodzaje – różniące się smakiem, aromatem i strukturą, aby stworzyć pełną smaków kompozycję.

Oto włoskie wędliny, które warto uwzględnić w swojej tagliere di salumi:

  • Salame Milano Gourmé – jedno z najpopularniejszych salami we Włoszech. Wytwarzane z chudego mięsa wieprzowego, o delikatnie słodkim smaku. Dojrzewa przez co najmniej 60 dni.
  • Prosciutto Crudo di Parma – klasyczna włoska szynka wieprzowa, lekko słona, dojrzewająca minimum 12 miesięcy, której smak jest subtelny, a jednocześnie pełen głębi.
  • Bresaola – delikatna polędwica wołowa, o łagodnym smaku, która dojrzewa od 8 do 12 tygodni. Jest lekka i wyrafinowana, idealna jako przystawka.
  • Mortadella con Pistacchio – delikatna wędlina wieprzowa wyróżnia się subtelną, kremową teksturą, a jej smak jest wzbogacony chrupiącymi, intensywnie zielonymi pistacjami.

Każda z tych wędlin wnosi do deski odmienny charakter, od łagodnych nut po wyraziste, pikantne akcenty, dzięki czemu Twoi goście będą mieli okazję skosztować pełnej palety włoskich smaków.

 

prosciutto z melonem-figami

 

Talerz wędlin: salami, bresaola i prosciutto z melonem i figami przepis

Czas przygotowania:25 minut

Składniki

  • 1 żółty melon
  • 50 g włoskiego Salame Milano Gourme, cienko pokrojonego
  • 8 plastrów Prosciutto di Parma
  • 8 plastrów szynki wołowej Bresaola
  • 8 plastrów mortadeli, na przykład z pistacjami (Mortadella con Pistacchio)
  • 4 pomidory, pokrojone w plastry
  • 4 świeże figi, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki świeżej i posiekanej bazylii
  • 100–120 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine I Mori 100% Italiano od firmy Pasqualone
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

  1. Przekrój melona na pół i usuń pestki za pomocą łyżki.
  2. Pokrój miąższ owocu na 8 części.
  3. Umieść je obok siebie na jednej połowie dużego talerza lub dużej deski.
  4. Ułóż na drugiej połowie wędliny.
  5. Dodaj pomidory i figi na środek talerza lub deski.
  6. Posyp wszystko posiekaną świeżą bazylią.
  7. Pokrój oliwki w krążki i także posyp nimi cały talerz lub deskę.
  8. Polej trochę oliwą z oliwek extra vergine.
  9. Dodaj pieprz i podaj.

Buon appetito!

Zdjecie symboliczne