10 maja 2021

Sfincione palermitano, czyli placek prosto z Palermo

Wyobraź sobie spacer ulicami Palermo. Wypełnione są one typowymi lokalnymi zapachami, kolorami i dźwiękami. Coś, przyciąga twoją uwagę, a raczej twoje podniebienie. Niby znasz ten zapach, ale jest on mimo wszystko na tyle inny, że kusi nieznanym. W piekarniach, pizzeriach, a nawet w kioskach, w których sprzedaje się uliczne jedzenie, koniecznie trzeba spróbować typowej sfincione palermitano.

To bardzo miękka focaccia, która zawiera wszystkie składniki magicznej Sycylii: sos pomidorowy, obfite caciocavallo i oliwa z oliwek (np. Grezzona). To one sprawiają, że sfincione palermitano jest potrawą, której trudno odmówić! Ma bardzo miękkie i bardzo smaczne ciasto, umoczone w dressingu, który jest najbardziej charakterystyczną nutą tego drożdżowego produktu! Pizza jest w Neapolu dokładnie tak, jak sfincione palermitano na południu Włoch. Jeśli jesteś miłośnikiem pizzy, odkryjesz, że jesteś także miłośnikiem tego przysmaku!

Czas przygotowania:2 godziny

Składniki

  • Ciepła woda 330 g

  • Mąka 00 500 g

  • Drożdże suszone 4 g

  • Oliwa z oliwek extra virgin 45 g

  • Sól

  • Słód 5 g

  • Pomidory 700 g

  • Cebula złota 300 g

  • Woda 50 g

  • Oliwa z oliwek extra virgin 40 g

  • Sycylijska caciocavallo 100 g

  • Bułka tarta 20 g

  • Pecorino 70 g

  • Sardele w oleju 40 g

  • Oregano

 

 

Sposób przygotowania

  1. Do miksera wsyp przesianą mąkę, drożdże i słód. Pracuj na średnich obrotach i powoli wlej letnią wodę.
  2. Ciasto gnieć przez co najmniej 10 minut lub do całkowitego naciągnięcia na haczyk. Następnie wlej 35 gramów oleju i odstaw ponownie, aż olej zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj sól.
  3. Z ciasta uformuj kulę, którą następnie przenieś do miski pokrytej folią spożywczą, pozostawiając ją do wyrośnięcia w piekarniku na co najmniej 3 godziny lub do podwojenia objętości.
  4. Wyczyść i pokrój cebulę, a następnie daj ją na dużą patelnię z 20 g oleju. Duś na bardzo małym ogniu, dodając 50 g wody.
  5. Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 30 minut.
  6. Pokrój caciocavallo w kostkę.
  7. Opiecz bułkę tartą na patelni z 20 gramami oleju i gotuj przez kilka minut, często mieszając.
  8. Ciasto drożdżowe wlej do formy.
  9. Ostrożnie rozprowadź je palcami. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  10. Rozprowadź starte pecorino i caciocavallo razem z filetami z anchois i polej sosem pomidorowym.
  11. Na koniec posyp powierzchnię oregano i bułką tartą.
  12. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 50 minut.

Smacznego!