
Wyobraź sobie spacer ulicami Palermo. Wypełnione są one typowymi lokalnymi zapachami, kolorami i dźwiękami. Coś, przyciąga twoją uwagę, a raczej twoje podniebienie. Niby znasz ten zapach, ale jest on mimo wszystko na tyle inny, że kusi nieznanym. W piekarniach, pizzeriach, a nawet w kioskach, w których sprzedaje się uliczne jedzenie, koniecznie trzeba spróbować typowej sfincione palermitano.
To bardzo miękka focaccia, która zawiera wszystkie składniki magicznej Sycylii: sos pomidorowy, obfite caciocavallo i oliwa z oliwek (np. Grezzona). To one sprawiają, że sfincione palermitano jest potrawą, której trudno odmówić! Ma bardzo miękkie i bardzo smaczne ciasto, umoczone w dressingu, który jest najbardziej charakterystyczną nutą tego drożdżowego produktu! Pizza jest w Neapolu dokładnie tak, jak sfincione palermitano na południu Włoch. Jeśli jesteś miłośnikiem pizzy, odkryjesz, że jesteś także miłośnikiem tego przysmaku!
Czas przygotowania:2 godziny
Ciepła woda 330 g
Mąka 00 500 g
Drożdże suszone 4 g
Oliwa z oliwek extra virgin 45 g
Sól
Słód 5 g
Pomidory 700 g
Cebula złota 300 g
Woda 50 g
Oliwa z oliwek extra virgin 40 g
Sycylijska caciocavallo 100 g
Bułka tarta 20 g
Pecorino 70 g
Sardele w oleju 40 g
Oregano
Smacznego!