6 października 2021

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to tradycyjne włoskie danie z Neapolu. Jest to typowa potrawa kuchni neapolitańskiej, ciesząca się na świecie dużą popularnością. Tę można przypisać łatwości przygotowania i wykorzystaniu niedrogich, łatwo dostępnych składników, które mają długi okres przydatności do spożycia.

Danie powstaje poprzez lekkie podsmażenie cienko pokrojonego czosnku na oliwie z oliwek, czasami z dodatkiem płatków czerwonej papryki (wówczas jego nazwa to spaghetti aglio, olio e peperoncino). Olej i czosnek są następnie wrzucane do spaghetti ugotowanego w osolonej wodzie. Drobno posiekaną włoską pietruszkę zwykle wykorzystuje się jako dodatek. Można dodać również tarty parmigiano reggiano lub pecorino, chociaż większość tradycyjnych przepisów nie zawiera sera. Niektóre z nich zalecają za to dodanie wody z makaronu do oliwy z oliwek aby uzyskać sos.

Pochodzenie i historia spaghetti aglio olio

Spaghetti aglio olio to jedno z najstarszych dań włoskiej kuchni, pochodzące z Neapolu. Nazwa potrawy pochodzi od składników: „aglio” oznacza czosnek, a „olio” to oliwa z oliwek. Początkowo danie było przygotowywane przez ubogich mieszkańców regionu, którzy mieli niewiele składników do dyspozycji. Jednak dzięki prostocie i wspaniałemu smakowi, szybko zdobyło popularność i rozprzestrzeniło się na całą Italię.

Aglio olio przepis

Przygotowanie spaghetti aglio olio nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych technik kulinarnych. Poniżej znajdziesz przepis, który pozwoli Ci stworzyć idealne danie.

Czas przygotowania:40 minut

Składniki

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 3 małe papryczki peperoncino

  • Sól

  • Oliwa z oliwek

  • 300 g makaronu spaghetti

  • Natka pietruszki

  • Parmigiano Reggiano

 

 

Sposób przygotowania

  1. Zagotować 3 l wody.

  2. Spaghetti wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gotować do konsystencji al dente.

  3. Drobno posiekać czosnek i papryczki.

  4. Podsmażyć czosnek i papryczki na oliwie na średnim ogniu przez 3 minuty.

  5. Posiekać natkę pietruszki.

  6. Gdy makaron będzie al dente, odcedzić go lekko i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczkami.

  7. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu, sól oraz natkę pietruszki. Mieszać.

  8. Posypać Parmigiano Reggiano, choć nie jest to obligatoryjne.

Makaron aglio olio to danie, które przechodzi przez pokolenia, zachowując swój wyjątkowy smak i prostotę. Za pomocą kilku składników i prostych kroków można przygotować niezapomnianą ucztę dla podniebienia. Czosnek, oliwa z oliwek i peperoncino tworzą aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z ugotowanymi nitkami spaghetti. Dodatki i wariacje pozwalają dostosować danie do własnych gustów i preferencji.