15 lipca 2021

Spaghetti z awokado w 15 minut

Lato skłania do wyboru nietypowych połączeń smakowych. Gdyby tak zmiksować spaghetti z czymś, z czym zazwyczaj się go nie zestawia? Zapewniamy – makaron z awokado to doskonałe, wakacyjne połączenie, które zagości na stołach również w inne pory roku!

Jak je przygotować? Wszystko, czego potrzeba, to podstawowe składniki w każdej kuchni, czyli spaghetti, oliwa z oliwek i Parmigiano Reggiano. Ważne są także świeże warzywa i owoce, takie jak awokado, bazylia i sok z cytryny. Awokado sprawi, że ​​makaron będzie kremowy i gęsty. Aż trudno uwierzyć, że w tym daniu nie będzie mleka ani śmietanki!

Czas przygotowania:15 minut

Składniki

  • Makaron spaghetti

  • 3 awokado

  • Świeża bazylia

  • Sok z cytryny

  • Oliwa z oliwek

  • Parmigiano Reggiano

  • Sól

  • Pieprz

 

 

Sposób przygotowania

  1. Gotuj makaron do al dente.
  2. Skrop makaron olejem.
  3. Zmiksuj awokado, bazylię, sok z cytryny, oliwę z oliwek, Parmigiano Reggiano, sól i pieprz w robocie kuchennym na gładką konsystencję.
  4. Włóż makaron do garnka, w którym był ugotowany, i wymieszaj z sosem z awokado.
  5. Udekoruj większą ilością bazylii, wyciśniętym sokiem z cytryny i Parmigiano Reggiano.

Smacznego!