3 marca 2022

Zuppa di pomodoro

Postawienie na produkty sezonowe ma swoją zaletę. Najlepszy przykład? Pomidory. Nie tylko nadają się na wspaniałe sosy do włoskich dań, ale też świetnie sprawują się solo. Najlepszym tego przykładem jest zuppa di pomodoro, której nie wolno mylić z gazpacho.

Co jest tajemnicą najlepszej włoskiej zuppa di pomodoro? Wykorzystanie pomidorów San Marzano. Odmiana z Kampanii naprawdę robi różnicę, zwłaszcza że zachowuje swój pierwotny smak nawet po ugotowaniu. Świetnie spisuje się dodatkami, na przykład z nasionami dyni czy zieloną, świeżą bazylią.

 

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów San Marzano

  • 5 listków bazylii

  • sól

  • czosnek

  • 30 ml oliwy z oliwek

  • świeża śmietana do smaku

 

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od umycia pomidorów.
  2. Osusz je i usuń szypułkę oraz skórkę.
  3. Przekrój je na pół i opróżnij z nasion i soku. Posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i obrany ząbek czosnku, po minucie dodaj pomidory.
  5. Mieszaj przez kilka minut i dodaj liście bazylii.
  6. Posól i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 35 minut.
  7. Po upływie tego czasu usuń bazylię i czosnek, a następnie zmiksuj pomidory na gładkie purée.
  8. Gotuj przez kolejne 25–30 minut.
  9. Po przelaniu do misek udekoruj śmietaną, bazylią lub ziarnami dyni.

Buon Appetito!