9 grudnia 2021

Frittata di spaghetti

Frittata di spaghetti nie jest ani klasycznym spaghetti, ani standardowym omletem. Podawana jest zarówno jako danie główne, jak i włoskie śniadanie. Poniższy przepis to sposób, w jaki danie to wykonują babcie, ciotki i matki w Italii. To doskonała forma „recyklingu” potrawy, bowiem pozwala na wykorzystanie reszty spaghetti z poprzedniego wieczora. Nasza wersja zawiera dodatek sera scamorza i wędzonej pancetty (boczku). Są też tacy, którzy do bazy makaronu (np. spaghetto quadrato) z sosem pomidorowym dodają tylko parmezan. Tak odbywa się to najczęściej w Neapolu.

 

Czas przygotowania:20 minut

Składniki

  • 350 g makaronu spaghetti

  • 5 jajek

  • 100 ml mleka

  • 50 g Parmigiano Reggiano

  • 100 g scamorzy

  • 50 g pancetty

  • tymianek

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

  • czosnek

  • sól

 

Sposób przygotowania

  1. Postaw na ogniu patelnię pełną osolonej wody i zagotuj – będzie służyła do gotowania makaronu.
  2. Pokrój wędzoną pancettę w kostkę, podobnie zrób z serem.
  3. Gdy woda się zagotuje, dodaj spaghetti i ugotuj je al dente.
  4. Wbij jajka do dużej miski, dodaj obrany tymianek i mleko, a następnie sól i pieprz.
  5. Dopraw danie tartym serem i wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę.
  6. Odcedź makaron i dopraw oliwą z oliwek. Dodaj makaron do sosu i ponownie wymieszaj.
  7. Podsmaż oliwę z ząbkiem czosnku.
  8. Usuń ząbek czosnku i wsyp spaghetti.
  9. Podsmaż na dużym ogniu przez 1 minutę, aby stwardniał spód, następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i podpiekaj przez 15 minut.
  10. Potrząśnij patelnią, aby upewnić się, że potrawa nie przywarła do dna.
  11. Umieść talerz o średnicy patelni na wierzchu omleta i odwróć danie do góry nogami.
  12. Smaż przez kolejne 5 minut bez przykrycia.

Buon appetito!