
Frittata di spaghetti nie jest ani klasycznym spaghetti, ani standardowym omletem. Podawana jest zarówno jako danie główne, jak i włoskie śniadanie. Poniższy przepis to sposób, w jaki danie to wykonują babcie, ciotki i matki w Italii. To doskonała forma „recyklingu” potrawy, bowiem pozwala na wykorzystanie reszty spaghetti z poprzedniego wieczora. Nasza wersja zawiera dodatek sera scamorza i wędzonej pancetty (boczku). Są też tacy, którzy do bazy makaronu (np. spaghetto quadrato) z sosem pomidorowym dodają tylko parmezan. Tak odbywa się to najczęściej w Neapolu.
Czas przygotowania:20 minut
350 g makaronu spaghetti
5 jajek
100 ml mleka
50 g Parmigiano Reggiano
100 g scamorzy
50 g pancetty
tymianek
pieprz
oliwa z oliwek
czosnek
sól
Buon appetito!