30 grudnia 2021

Lenticchie, czyli włoski przysmak zapewniający szczęście

Okres grudniowy to nie tylko święta, ale również zapowiedź sylwestrowej zabawy. A co w Nowy Rok spożywa się we Włoszech? Żaden stół w Italii nie może się obejść bez lenticchie, czyli przysmaku, który według wierzeń ludowych ma zapewnić dostatek finansowy i szczęście w kolejnych dwunastu miesiącach. Dlaczego akurat ta potrawa ma takie konotacje? Ponieważ ziarenka soczewicy przypominają drobne, złote monety.

Przy przygotowywaniu lenticchie należy pamiętać, że jego składowe nie należą do najłatwiejszych w obróbce. Nie chodzi tu jednak o mnogość kroków, które trzeba wykonać w przepisie, ale o odpowiedni czas przygotowywania choćby soczewicy. To wymagające nasiona, potrzebują długotrwałego gotowania z jednoczesnym mieszaniem, by odpowiednio się rozmiękczyć. Do potrawy przyda się też dobrej jakości oliwa z oliwek (na przykład Golden 3 Tortiglione).

Czas przygotowania:90 minut

Składniki

  • 250 g soczewicy

  • 30 g pokrojonego w kostkę boczku

  • cebula

  • seler

  • marchewka

  • liść szałwii

  • 400 g pulpy pomidorowej

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • sól

  • czarny pieprz

 

 

Sposób przygotowania

  1. Namocz soczewicę w zimnej wodzie przez kilka godzin.
  2. Osusz ziarna i zbierz do rondla.
  3. Zalej je zimną wodą i gotuj przez godzinę.
  4. Oczyść warzywa i pokrój je w bardzo drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy, dopraw liściem szałwii oraz boczkiem i dodaj pokrojone w kostkę warzywa.
  6. Po 10 minutach dodaj posiekaną pulpę pomidorową lub trzy świeże, czerwone, dojrzałe pomidory (obrane, posiekane i pokrojone w kostkę).
  7. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 15 minut.
  8. Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż na patelnię, wymieszaj i smaż przez co najmniej 10 minut.

Buon Appetito!