
30 grudnia 2021
Okres grudniowy to nie tylko święta, ale również zapowiedź sylwestrowej zabawy. A co w Nowy Rok spożywa się we Włoszech? Żaden stół w Italii nie może się obejść bez lenticchie, czyli przysmaku, który według wierzeń ludowych ma zapewnić dostatek finansowy i szczęście w kolejnych dwunastu miesiącach. Dlaczego akurat ta potrawa ma takie konotacje? Ponieważ ziarenka soczewicy przypominają drobne, złote monety.
Przy przygotowywaniu lenticchie należy pamiętać, że jego składowe nie należą do najłatwiejszych w obróbce. Nie chodzi tu jednak o mnogość kroków, które trzeba wykonać w przepisie, ale o odpowiedni czas przygotowywania choćby soczewicy. To wymagające nasiona, potrzebują długotrwałego gotowania z jednoczesnym mieszaniem, by odpowiednio się rozmiękczyć. Do potrawy przyda się też dobrej jakości oliwa z oliwek (na przykład Golden 3 Tortiglione).
Czas przygotowania:90 minut
250 g soczewicy
30 g pokrojonego w kostkę boczku
cebula
seler
marchewka
liść szałwii
400 g pulpy pomidorowej
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
czarny pieprz
Buon Appetito!