
22 października 2020
Orecchiette con le cime di rapa, zwane także „recchitelle” lub „strascinati”, to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań typowych dla Apulii, zwłaszcza w prowincji Bari. Potrawa przygotowywana jest w całym kraju. Jej podstawą są makaron, oliwa z oliwek (na przykład La Masseria z Bottega del Gusto) i rzepa brokułowa. Niekiedy podawana jest z różnymi dodatkami – na przykład z sosem pomidorowym.
Rzepa jest typowym warzywem w rolnictwie południowych Włoch, w szczególności w Lazio, Apulii, Molise i Kampanii. Obecna jest na stołach od jesieni do zimy. Ceni się ją, ponieważ zawiera minerały, witaminy, przeciwutleniacze i jest niskokaloryczna.
Historia orecchiette con le cime di rapa sięga średniowiecza, okresu dominacji normańsko-szwabskiej między XII a XIII wiekiem, na obszarze Sannicandro di Bari. W tym czasie rozpoczęto produkcję rzemieślniczego makaronu z pszenicy durum, o okrągłym kształcie i wydrążonym w środku. Gotowy produkt był suszony tak, aby można go było przechowywać przez krótsze lub dłuższe okresy (nawet na statkach wypływających na długie podróże). Z Bari orecchiette con le cime di rapa rozprzestrzeniła się na resztę Apulii i Basilicaty. To właśnie Andegawenowie, którzy zdominowali oba regiony w XIII wieku, nadali makaronowi nazwę, którą znamy dzisiaj.
Obecnie danie jest popularne w całych Włoszech. Jest proste i warte wykonania mimo tego, że w Polsce rzepa brokułowa nie należy do najpopularniejszych produktów.
Czas przygotowania:30 minut
1 kg rzepy brokułowej
cebula
sól
bułka tarta
czosnek
oliwa z oliwek, np. La Masseria
200 g kaszy/mąki z pszenicy durum
woda
parmezan
Smacznego!