22 października 2020

Orecchiette con le cime di rapa

Orecchiette con le cime di rapa, zwane także „recchitelle” lub „strascinati”, to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań typowych dla Apulii, zwłaszcza w prowincji Bari. Potrawa przygotowywana jest w całym kraju. Jej podstawą są makaron, oliwa z oliwek (na przykład La MasseriaBottega del Gusto) i rzepa brokułowa. Niekiedy podawana jest z różnymi dodatkami – na przykład z sosem pomidorowym.

Rzepa jest typowym warzywem w rolnictwie południowych Włoch, w szczególności w Lazio, Apulii, Molise i Kampanii. Obecna jest na stołach od jesieni do zimy. Ceni się ją, ponieważ zawiera minerały, witaminy, przeciwutleniacze i jest niskokaloryczna.

Historia orecchiette con le cime di rapa sięga średniowiecza, okresu dominacji normańsko-szwabskiej między XII a XIII wiekiem, na obszarze Sannicandro di Bari. W tym czasie rozpoczęto produkcję rzemieślniczego makaronu z pszenicy durum, o okrągłym kształcie i wydrążonym w środku. Gotowy produkt był suszony tak, aby można go było przechowywać przez krótsze lub dłuższe okresy (nawet na statkach wypływających na długie podróże). Z Bari orecchiette con le cime di rapa rozprzestrzeniła się na resztę Apulii i Basilicaty. To właśnie Andegawenowie, którzy zdominowali oba regiony w XIII wieku, nadali makaronowi nazwę, którą znamy dzisiaj.

Obecnie danie jest popularne w całych Włoszech. Jest proste i warte wykonania mimo tego, że w Polsce rzepa brokułowa nie należy do najpopularniejszych produktów.

 

Czas przygotowania:30 minut

Składniki

  • 1 kg rzepy brokułowej

  • cebula

  • sól

  • bułka tarta

  • czosnek

  • oliwa z oliwek, np. La Masseria

  • 200 g kaszy/mąki z pszenicy durum

  • woda

  • parmezan

 

Sposób przygotowania

  1. Do kaszy/mąki dodać sól i wlać około 100 ml wody o temperaturze pokojowej.
  2. Ugnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawić do „odpoczynku” na 15 minut.
  3. Przygotować z ciasta paski o grubości około 1 cm.
  4. Każdy z pasków pokroić na kawałki o wielkości około 1 cm.
  5. Kawałki ugnieść w kształt muszelki i gotować je w gorącej wodzie przez kilka minut.
  6. Postawić do zagotowania wodę z dodatkiem soli.
  7. Dodać do garnka rzepę brokułową i gotować około 5 minut.
  8. Na patelnię wlać oliwę i zarumienić na niej bułkę tartą.
  9. Cebulę podsmażyć z czosnkiem.
  10. Po odcedzeniu rzepy brokułowej dodać ją do cebuli i czosnku. Dusić razem 5 minut.
  11. Makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z wcześniej przygotowanymi warzywami.
  12. Podawać na gorąco z dodatkiem bułki tartej i parmezanu.

Smacznego!