Amaretti to małe ciasteczka bardzo lubiane i szeroko rozpowszechnione w wielu włoskich regionach. Z północy na południe występują ich różne wariacje – ciasto może być miękkie, posypane cukrem, ziarnami lub chrupiące, takie jak te, które zalecamy w tym przepisie.
Intensywny smak amaretti uzyskuje się dzięki połączeniu słodkich obranych migdałów i migdałów armelinowych, pozyskiwanych z pestek moreli i brzoskwiń. Przygotowanie makaroników nie jest skomplikowane. Migdały, cukier puder i cukier drobno się sieka i miesza z białkami jaj. Po uformowaniu ciasto musi pozostać w lodówce na noc, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Amaretti to odpowiednie ciasteczka na słodką przerwę lub jako dodatek do herbaty.
Składniki
– 200 g migdałów
– 125 g cukru pudru
– 15 g migdały armelinowe
– 140 g cukru
– 50 g białek
– 3 g amoniaku dla słodyczy
– ekstrakt z gorzkich migdałów
Sposób przygotowania
1. Podpiecz migdały w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez kilka minut.
2. Rozdrobnij je z cukrem pudrem i cukrem w mikserze.
3. Przesiej je i ponownie rozdrobnij w mikserze.
4. Przełóż mieszankę do miski, dodaj amoniak i białka jaj, a także ekstrakt.
5. Wymieszaj i odstaw na noc.
6. Następnego dnia z ciasta zrób około 50 kulek, każdą ściśnij delikatnie pośrodku palcami.
7. Piecz ciastka w 170 stopniach przez 20 minut.
8. Na koniec można je obtoczyć w cukrze pudrze.
Buon Appetito!
UWAGA! Informujemy o wydłużonym czasie realizacji zamówień internetowych. Z powodu dużej ilości zamówień czas wysyłki wydłużony do 4-5 dni. Zamknij