Choć wydaje się, że owoce nie do wszystkiego pasują, to kuchnia Włoch jeszcze nie raz Was zaskoczy! W szczególności ta z regionu Lombardii, która znana jest z nietypowych zestawień smakowych i wyjątkowych aromatów, których na pewno nie zapomni się na długo. Jednym z nich jest Mostarda di frutta.
Na czym polega wyjątkowość tego smakołyku? Na tym, że jest to… musztarda z owocami! Sos ten (na przykład musztarda Tartufi) służy do przyprawiania i wzbogacania różnego rodzaju potraw i nigdy nie powinno go zabraknąć w kuchennej szafce. Właśnie w Lombardii zwykło się go jednak dodawać nie tylko do potraw mięsnych, czy nawet warzywnych, ale również do owoców. Taka kompozycja na pewno zrobi na wszystkich wrażenie. Przepis jest banalnie prosty i wymaga naprawdę niewielkiego nakładu sił. Przygotowuje się go, układając w pojemniku warstwy owoców i cukru i pozostawiając wszystko na 24 godziny. Proste? Aż żal nie spróbować czegoś, co może być hitem wakacyjnych spotkań z przyjaciółmi!
Składniki
– 2 kg owoców różnych (na przykład wiśni, śliwek, jabłek, gruszek, pomarańczy, brzoskwini)
– 1 kg cukru
– musztarda
Sposób przygotowania
1. Owoce przełożyć do stalowego pojemnika.
2. Dodawać cukier naprzemiennie z warstwami owoców.
3. Odstawić na 24 godziny.
4. Podgrzać na średnim ogniu i gotować przez 5 minut.
5. Pozostawić na 24 godziny w suchym miejscu.
6. Gotować przez kolejne 5 minut i pozwolić owocom ostygnąć. Następnie powtórzyć operację po raz trzeci.
7. Do słoików dać 6 kropli esencji musztardowej i napełnić je owocami.
8. Przetwór najlepiej spożyć kilka dni po przygotowaniu, by zyskał wyjątkowy smak.
Smacznego!