Panna cotta - Bottega Del Gusto

Panna cotta

Desery
Panna cotta
9 czerwca 2020

Przepis na: Panna cotta

Panna cotta to znakomity deser pochodzący z północnych Włoch. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, bowiem jej przygotowanie nie wymaga zbyt wielu składników. Przygotowuje się ją z podgrzanej śmietanki z żelatyną. Dosłownie, w języku włoskim panna cotta oznacza ‘’gotowaną śmietankę’’ i nawiązuje do sposobu przygotowania tego dania.
Idealnie komponuje się dodatkami. Najczęściej w tym celu stosowane są świeże owoce, ale także ciemna czekolada czy sos karmelowy.

W oryginalnej wersji do jej przygotowania potrzeba tylko śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Odpowiednio schłodzona, panna cotta jest jedwabiście gładka i kremowa.

Deser, który zyskał międzynarodową sławę

Historia panna cotty do dziś pozostaje zagadką i nie ma potwierdzonych źródeł, które mówiłyby o początkach jej powstania. Dziś zakłada się, że pochodzi z Piemontu, a przepis na nią opracowała pewna Węgierka. W dawnym przepisie zawierała karmel oraz odbiegała od formy, którą dziś uznajemy za charakterystyczną dla tego deseru, powiem była… prostokąta.
W 2001 roku Piemont włączył Panna cottę na listę PAT (Prodotti agroalimentari tradizionali italiani), czyli włoskich tradycyjnych produktów rolno-spożywczych, przygotowanej przez włoskie ministerstwo rolnictwa.

W tym tradycyjnym przepisie znajduje się żelatyna, śmietana, mleko, cukier, wanilia, rum i włoskie, słodkie wino – marsala, wlane do foremki wraz z karmelem.

 

 

Składniki

– 300 ml śmietanki 36 %
– 250 ml mleka (im tłustsze, tym lepsze!)
– 4 łyżki cukru (ok. 80-100 g)
– 2,5 łyżeczki żelatyny (ok. 10 g)
– 1 laska wanilii

 

Dodatkowe uwagi:
Najlepiej użyć prawdziwych nasion z laski wanilii, ale spokojnie możesz je zastąpić łyżeczką aromatu waniliowego.
Polecamy użycie tłustego mleka (najlepiej świeżego!) – smak będzie znacznie bogatszy.

 

 

Sposób przygotowania

– Odmierzoną żelatynę zalać odrobiną ciepłej wody – tak, aby woda ją przykryła. Zostawić na kilka minut aż napęcznieje.

– Śmietankę i mleko umieścić w garnku. Dodać nasiona z laski wanilii i cukier. Podgrzewać na małym ogniu. NAJWAŻNIEJSZE: MASA NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ MUSISZ NA TO BARDZO UWAŻAĆ!

– Gdy żelatyna napęcznieje, dodać ją do gorącego mleka i śmietanki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia a następnie przelać do foremek. Wstawić do lodówki na ok. 1h.

– Przed podaniem deseru, same foremki delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie. Dzięki temu zabiegowi, z łatwością powinniśmy przełożyć panna cottę na talerzyk. Podawać z dowolnymi dodatkami. Idealnie komponuje się z sosem truskawkowym lub malinowym.