Sebadas, czyli słodko-słony deser | Bottega del Gusto

Sebadas, czyli słodko-słony deser

Desery
Sebadas, czyli słodko-słony deser
12 lutego 2021

Sebadas to deser, nazywany różnymi językowymi wariantami: seada, sebada, seatta, sevada, sabada, jak również casgiulata. Dziś jest oferowany o każdej porze roku, a kiedyś przygotowywano go głównie na Święta Wielkanocne. Składał się z kwaśnego, świeżego sera owczego, a w niektórych regionach również z krowiego. Formowano go w okrągłe kształty tak duże, jak talerz.

 

Sebadas występuje nie tylko w wersji słonej, ale również na słodko. Po usmażeniu doprawia się go miodem, a rzadko nawet cukrem. Czasami jednak danie solono. Głównymi składnikami wypieku są kasza manna zmieszana ze smalcem, świeży, kwaśny ser pecorino, skórka z cytryny i miód. Smażony jest w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (najlepsza jest Grezzona) lub, jak dawniej, na smalcu. Po odsączeniu doprawia się go miodem.

 

To deser, w którego przepisie można znaleźć wiele podobieństw do dań ze starożytnego świata. Cato the Censor w swojej książce „De Agrioltura” wspomina o placencie, która jest ciastem zrobionym z mąki zmieszanej z wodą i świeżym serem owczym, a następnie namoczonym w wodzie z miodem. W innym przepisie o nazwie globi świeży ser smażono na smalcu i polewano miodem. Ponadto, w powieści świata klasycznego, Satyricon Petroniusa, opisano danie, które Trimalcione oferuje po pogrzebie. Jest ono wykonane z mąki i sera nasączonego miodem.

 

Nie zmienia to faktu, że sebadas jest ciastem, które zachwyca przybyłych na Sardynię. Przepis jest łatwy, dlatego aż zachęca, by wykonać go w domu!

 

 

Składniki

– 70 ml oliwy z oliwek
– 70 g smalcu
– 1 jajko
– 500 g mąki z pszenicy durum
– 500 g pecorino
– 70 ml wody
– skórka z cytryny
– miód

 

 

Sposób przygotowania

1. Wsypać sól do wody, a następnie powoli dodać wodę do mąki.
2. Zagnieść i dodać smalec aż ciasto będzie gładkie i zbite. Zajmie to około 10 minut.
3. Odstawić do lodówki, a w międzyczasie (na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) na małym ogniu rozpuść ser, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli stanie się jednak zbyt płynny, można dodać do niego trochę semoliny.
4. Dodać skórkę z cytryny.
5. Łyżką ułożyć ser na papierze pergaminowym, tworząc krążki.
6. Rozwałkować ciasto i zrobić krążki nieco większe niż wcześniejsze serowe.
7. Umieścić ser na krążku, a następnie zamknąć, dobrze ściskając krawędzie.
8. Smażyć na dużej ilości oleju, a po zdjęciu z ognia dodać miód.