Kolejną odsłoną włoskiej, słodkiej ochłody na lato jest semifreddo. To mrożony deser, którego głównymi składnikami są żółtka, cukier i śmietana. Ma konsystencję mrożonego musu . Hiszpański odpowiednik takiego deseru nazywa się semifrío . Powstał około XIX wieku. Popularność zyskał jednak dopiero na początku XX wieku.
Jednym z jego opcjonalnych składników jest Limoncello. W przypadku przygotowania deseru w wersji dla najmłodszych, należy pominąć ten składnik.
Składniki
– 1 cytryna
– 130 g cukru
– 3 białka jajek
– 200 ml śmietany
– 1 łyżka Limoncello
Sposób przygotowania
1. Wlej cukier do rondla ze skórką z cytryny i dwiema łyżkami wody.
2. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop stanie się przezroczysty.
3. Ubij białka. Powoli dodawaj wrzący syrop, kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz puszystą masę.
4. Ubij śmietanę i delikatnie dodaj ją do ubitych białek, kontynuując mieszanie.
5. Wyciśnij cytrynę, a następnie powoli dodawaj sok do masy.
6. Dodaj również Limoncello.
7. Przełóż do foremek i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny przed spożyciem.