Przepis na semifreddo al limone | Bottega del Gusto

Semifreddo al limone

Desery
Semifreddo al limone
28 czerwca 2021

Kolejną odsłoną włoskiej, słodkiej ochłody na lato jest semifreddo. To mrożony deser, którego głównymi składnikami są żółtka, cukier i śmietana. Ma konsystencję mrożonego musu . Hiszpański odpowiednik takiego deseru nazywa się semifrío . Powstał około XIX wieku. Popularność zyskał jednak dopiero na początku XX wieku.

Jednym z jego opcjonalnych składników jest Limoncello. W przypadku przygotowania deseru w wersji dla najmłodszych, należy pominąć ten składnik.

 

 

Składniki

– 1 cytryna
– 130 g cukru
– 3 białka jajek
– 200 ml śmietany
– 1 łyżka Limoncello

 

 

Sposób przygotowania

1. Wlej cukier do rondla ze skórką z cytryny i dwiema łyżkami wody.
2. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop stanie się przezroczysty.
3. Ubij białka. Powoli dodawaj wrzący syrop, kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz puszystą masę.
4. Ubij śmietanę i delikatnie dodaj ją do ubitych białek, kontynuując mieszanie.
5. Wyciśnij cytrynę, a następnie powoli dodawaj sok do masy.
6. Dodaj również Limoncello.
7. Przełóż do foremek i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny przed spożyciem.