Przepis na tiramisu - Bottega Del Gusto - strona

Tiramisu

Desery
Tiramisu
13 października 2017

Pyszny, bardzo prosty w wykonaniu deser. Łączy w sobie wszystkie smaki, które są uwielbiane przez każdego miłośnika deserów! Sprawdź jak szybko można je przygotować, i to bez użycia jajek.

Składniki

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 568ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250g serka mascarpone, schłodzonego
  • 75ml białego wina Marsala
  • 5 łyżek drobnego cukru trzcinowego
  • 300ml mocnej kawy
  • 175g podłużnych włoskich biszkoptów
  • 25g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao do oprószenia
Sposób przygotowania
  1. Umieść śmietankę, mascarpone, Marsala i cukier w dużej misce. Mieszaj, do czasu aż śmietanka i mascarpone utworzą jednolitą masę, przypominającą sztywno ubitą śmietanę.
  2.  Przygotuj płaskie naczynie, wlej do niego ostudzonej kawy. Zanurz w kawie biszkopty i obracaj je w naczyniu. Biszkopty mają być lekko nasączone, ale nie mokre, pamiętaj o tym!
  3. Połowę biszkoptów przełóż do foremki/ suchego naczynia i wyłóż na nie połowę zmiksowanej masy kremowej.
  4. Bezpośrednio do foremki zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciemną czekoladę
  5. Połóż kolejną warstwę biszkoptów oraz masy kremowej.
  6. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc.
  7. Tak przyrządzony deser można przechowywać w lodówce przez dwa dni. Przed podaniem posypać kakao oraz startą czekoladą.

Smacznego!