13 października 2017Pyszny, bardzo prosty w wykonaniu deser. Łączy w sobie wszystkie smaki, które są uwielbiane przez każdego miłośnika deserów! Sprawdź jak szybko można je przygotować, i to bez użycia jajek.
SkładnikiDo przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 568ml śmietanki 30% lub 36%
- 250g serka mascarpone, schłodzonego
- 75ml białego wina Marsala
- 5 łyżek drobnego cukru trzcinowego
- 300ml mocnej kawy
- 175g podłużnych włoskich biszkoptów
- 25g ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki kakao do oprószenia
Sposób przygotowania- Umieść śmietankę, mascarpone, Marsala i cukier w dużej misce. Mieszaj, do czasu aż śmietanka i mascarpone utworzą jednolitą masę, przypominającą sztywno ubitą śmietanę.
- Przygotuj płaskie naczynie, wlej do niego ostudzonej kawy. Zanurz w kawie biszkopty i obracaj je w naczyniu. Biszkopty mają być lekko nasączone, ale nie mokre, pamiętaj o tym!
- Połowę biszkoptów przełóż do foremki/ suchego naczynia i wyłóż na nie połowę zmiksowanej masy kremowej.
- Bezpośrednio do foremki zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciemną czekoladę
- Połóż kolejną warstwę biszkoptów oraz masy kremowej.
- Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc.
- Tak przyrządzony deser można przechowywać w lodówce przez dwa dni. Przed podaniem posypać kakao oraz startą czekoladą.
Smacznego!