Przepis na ciasto do pizzy włoskiej - Bottega Del Gusto - strona

Ciasto na pizzę – cienkie, lekkie i smaczne

Kolacje
Ciasto na pizzę – cienkie, lekkie i smaczne
19 października 2017

Klasyczne, cieniutkie jak papier, lekkie – właśnie takie powinno być prawdziwie włoskie ciasto na pizzę, aby królową potrawy był sos, a królem składniki. Niby każdy wie, ale ciężko wykonać ciasto, które będzie przypominało smak pizzy jedzonej w jednej z restauracji we Włoszech. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób na jego wykonanie!

Składniki

Składniki na 2 średniej wielkości pizze:

390g mąki pszennej chlebowej

115g mąki semoliny

1 i 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody

15g świeżych drożdży

0,5 łyżeczki cukru

12g soli morskiej

3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

 

Sposób przygotowania
  1. Przygotować rozczyn z drożdży. W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, jedną łyżkę mąki pszennej, zalać wodą i odstawić na 15 min.
  2. Pozostałą mąkę oraz mąkę semolinę przesiać do dużej miski, dodać oliwy z oliwek, sól oraz przygotowany rozczyn drożdżowy.
  3. Ciasto dobrze wyrobić (ok. 8minut), przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (min. 1,5 godziny, a najlepiej na całą noc).
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolicę, chwilę wyrobić, podzielić na dwie równe kule, przykryć wilgotną ściereczką na kilkanaście minut. Uważać, aby wyrobione ciasto nie było zbyt “omączone” co spowoduje przypalanie spodu, wyrobione ciasto najlepiej przełożyć w suche miejsce.
  5. Rozgrzać piekarnik do maximum (około 250 stopni)
  6. Z kul ciasta uformować ręcznie cienkie placki o ok. 35-40cm średnicy. Ciasto jest lekkie, nie trzeba używać wałka.
  7. Wyłożyć sos i dowolne składniki (radzimy nie dodać ich zbyt wiele, pizza ma być lekka, składniki drobno pokrojone). Włosi nie lubią pizzy z nadmiarem składników.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok 13min lub krócej – od ok. 10 minuty sprawdzać, czy ciasto się nie zarumieniło.

Smacznego!