Przepis na lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym - Bottega Del Gusto - strona

Lasagne z sosem Ragu

Kolacje
Lasagne z sosem Ragu
22 maja 2020

Przepis na: Lasagne z sosem Ragu

Lasagne to jedno z  najpopularniejszych włoskich dań, które zyskało ogromną popularność na całym świecie. Może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych i inwencji twórczej kucharza. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Tym razem przygotowaliśmy dla Państwa klasyczną, znakomitą Lasagne z sosem Ragu.

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych i najprawdopodobniej to Rzymianie są autorami tej potrawy. Samo słowo “lasagne” pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także i tego wyjątkowego makaronu.

Poznaj prawdziwie włoski przepis na udaną kolację.

Włoskie produkty do jej przygotowania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.

Buon appetito!

Śledź nasze social media i obserwuj nowe przepisy!

Składniki

Sos Ragù
• 1 cebula, pokrojona na drobne kawałki
• 1 łodyga selera, pokrojona na kawałki
• 1 marchewka, pokrojona na kawałki
• 4 ząbki czosnku, obrane i połówki
• 1 puszka (796 ml) pokrojonych w kostkę pomidorów (link: Pomidory)
• 225 g chudej mielonej wołowiny
• 1 szklanka czerwonego wina (250 ml)
• 1,5 litra bulionu drobiowego
• 3 łyżki oliwy z oliwek (link: Oliwa z oliwek)
• 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
• 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
• 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki

 

Sos beszamelowy
• 6 łyżek masła
• 4 szklanki mleka
• 1/2 szklanki mąki (link: Mąka Divella)

 

Nadzienie
• 35 g świeżo startego parmezanu
• 200 g startego sera mozzarella
• 15 ugotowanych listków makaronu lasagna (link: Makaron lasagne)
• Gałązki ziół (takie jak rozmaryn, szałwia, tymianek), do dekoracji (opcjonalnie)

 

 

Sposób przygotowania

Sos Ragù
1. W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż posiekany czosnek w oliwie. Zdejmij z ognia, wyjmij czosnek i zostaw olej w garnku.
2. Drobno posiekaj czosnek z warzywami. Wrzuć całość do garnka i podgrzewaj do zmiękczenia na dużym ogniu. Dodaj mięso i gotuj, mieszając drewnianą łyżką, do momentu aż się zarumieni. Dodaj wino i zmniejsz ogień o połowę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odłóż na bok do ostygnięcia.

 

Sos beszamelowy
3. W międzyczasie w garnku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj mąkę i gotuj razem przez ok. minutę. Dodaj mleko i zagotuj podczas mieszania. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2 minuty lub do momentu zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i utrzymuj ciepło.

 

Przygotowanie
4. Rozgrzej piekarnik do 190 ° C (umieść ruszt na środkowym poziomie piekarnika)
5. Przygotuj formę/naczynie do pieczenia (ok. 23×33 cm). Rozprowadź 1 szklankę sosu ragù na dnie naczynia. Kolejno rozprowadź ok. 180 ml sosu beszamelowego. Posyp 1/4 szklanki startej mozzarelli i 2 łyżkami parmezanu. Przykryj warstwą makaronu lasagna. Powtórz z pozostałymi składnikami, kończąc serem mozzarella. Umieść naczynie w piekarniku.
6. Piecz przez ok. 35 minut. Przed podaniem odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Z wierzchu możesz udekorować świeżymi ziołami.

 

Buon appetito!