Panzanella, czyli lekkość kuchni umbryjskiej | Bottega del Gusto

Panzanella, czyli lekkość kuchni umbryjskiej

Kolacje
Panzanella, czyli lekkość kuchni umbryjskiej
12 listopada 2020

Dla wielu Umbria to raczej mniej znana konkurentka Toskanii, jednak zapewniamy – warto jest sięgnąć po jej smaki! Ten region Włoch jest górzysty, nieprzystępny i nieco bardziej dziki niż pozostałe, ale kryje moc smaków, którą każdy fan kuchni Italii powinien poznać! Należy do nich między innymi panzanella.

 

Większość potraw z Umbrii bazuje na dużej ilości składników warzywnych. Królują trufle, choć częściej traktowane one są jako towar eksportowy niż dodatek do codziennych potraw. Doskonale wykańczają danie i sprawiają, że zyskują niezwykły aromat. Ponadto, często używa się również karczochów oraz wszelkich zielenin, które na tak wymagającym terenie łatwiej jest uprawiać. Ważną rolę w kuchni tego regionu odgrywa także soczewica. Ta najsłynniejsza pochodzi z Castellucio. Co z niej można zrobić? Minestrę di farro, czyli zupę orkiszową.

 

Ciekawą propozycją jest również panzanella, czyli sałatka chlebowo-warzywna. Podstawą dania jest oczywiście pieczywo, a także pomidory. Reszta zależy od fantazji twórcy i od tego, na co w danym momencie ma ochotę. Najczęściej pojawiają się w niej rukola, cebula, ogórki, oliwki czy też kapary. Stanowić może albo podstawę lekkostrawnego obiadu, albo danie poboczne, wzbogacające smak mięs czy włoskich kasz.

 

O czym trzeba pamiętać, przygotowując panzanellę? Przede wszystkim o tym, by odpowiednio wcześniej (15-20 minut) posolić pomidory (np. marki Divella). Płyn z nich wypływający stanowić będzie podstawę sosu vinegret. Ponadto, nie należy używać do potrawy starego, twardego pieczywa. Lepiej jest podpiec świeży, dzięki czemu w większym stopniu zachowa on teksturę.

 

 

Składniki

– kilogram pomidorów (mogą być różne rodzaje)
– sól
– pieprz
– ciabatta
– oliwa z oliwek (np. Grezzona)
– szalotka
– czosnek
– ocet winny
– oliwki
– kapary
– papryka
– musztarda
– bazylia

 

 

Sposób przygotowania

1. Pokrojone pomidory włożyć do sita, które następnie umieścić w misce. Posolić warzywa i zostawić na 15-20 minut
2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciabattę pokroić w kostkę i w misce namoczyć w oliwie z oliwek
3. Piec ciabattę w piekarniku przez 15 minut, do zarumienienia
4. Sok, który wypłynął z pomidorów połączyć z z odrobiną musztardy, szalotką, czosnkiem i octem. Dodać około 100 ml oliwy z oliwek. Doprawić pieprzem, pomieszać
5. Połączyć wszystkie pozostałe składniki razem – oliwki, kapary, paprykę. Następnie wymieszać ze sobą składowe dania i odstawić na 30 minut, by aromaty miały szansę rozprzestrzenić się na każdy składnik sałatki
6. Przyozdobić listkami świeżej bazylii

 

Smacznego!