Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis - Bottega Del Gusto - strona

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Kolacje
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
7 maja 2020

Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą

Ravioli – czyli przepyszne włoskie pierożki z wyśmienitym farszem. Jak przygotować doskonałe ravioli ze szpinakiem i ricottą?

Ich historia sięga XIV wieku – z tego okresu pochodzą zapisy kupca weneckiego Francesco di Marco. Najczęściej można znaleźć przepisy na ravioli ze świeżymi ziołami z jajkiem, serem, mięsem, a także duszone w rosole. Zapraszamy do skosztowania klasycznego połączenia – czyli smakowitej ricotty i pachnącego szpinaku.

Włoskie produkty do przygotowania tego dania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.

Składniki

Ciasto:
– mąka pszenna 00 (300g) (link: mąka Divella)
– oliwa (link: oliwa)
– jajko (3 sztuki)
– ciepła woda
– sól

 

 

 

Nadzienie:
– oliwa (pół łyżki) (link: oliwa)
– szpinak (200g)
– ser ricotta (200g)
– parmezan (50-60g) + szczypta do posypania dania
– czosnek (ząbek)
– cebulka (połówka małej wielkości cebuli)
– świeża bazylia (20 listków)
– sól
– pieprz czarny

 

 

 

Dodatkowo:
– jajko do posmarowania ciasta

 

 

 

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na ciasto poza wodą wyrobić. Kiedy składniki się połączyć dodać ciepłą wodę. Wyrobić gładką, elastyczną masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
2. Przygotować farsz: szpinak umyć i osuszyć. Czosnek i cebulkę drobno posiekać. Zarumienić na oliwie. Dodać wcześniej osuszony szpinak i całość chwilę poddusić. Wystudzić i drobno posiekać. Pokroić liście bazylii i umieścić w dużej misie, dodać ricottę i starty parmezan. Całość przyprawić wedle uznania.
3. Schłodzone wcześniej ciasto bardzo cienko rozwałkować. Na połowie ułożyć po 1 łyżeczce farszu w odstępach ok 3-4 cm. Ciasto między nadzieniem posmarować rozbełtanym białkiem. Przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić. Wycinać kwadraty radełkiem lub nożem.
4. Gotować pierożki w dużej ilości osolonej wody do wypłynięcia ravioli.
5. Podawać posypane parmezanem.