Bottarga di muggine – suszona ikra z cefala pospolitego, prawdziwy włoski rarytas, zwany także kawiorem Morza Śródziemnego. Potrawy z nią przygotowuje się bardzo prosto, żeby nie przebić i nie zepsuć smaku tego cennego produktu. Minimum składników i brak termicznej obróbki to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na proste, ale niezwykle aromatyczne, morskie i lekkie Spaghetti alla bottarga di muggine.
Spaghetti z bottargą to danie charakteryzujące się silnym i złożonym smakiem, które wymaga wina o intensywnej trwałości aromatycznej i odpowiedniej zawartości alkoholu. Do akompaniamentu podaje się lekkie wino o cytrusowych nutach smakowych, szczególnie polecamy paring z Chardonnay.
Bottarga di muggine jest dostępna w delikatesach stacjonarnie. Polecamy także szeroką gamę naszych prawdziwie włoskich makaronów.
Zapraszamy do odkrywania śródziemnomorskich smaków!
Składniki
220 g makaronu spaghetti
40 g Bottarga di muggine
15 g kaparów
50 g oliwek
1 sztuka peperoncino
odrobina skórka cytryny
ząbek czosnku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj o posoleniu wody 🙂
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj zmiażdżony czosnek, peperoncino, kapary i oliwki. Podsmaż przez ok. 5 minut, a następnie dolej wrzącej wody i pozostaw do gotowania, aż woda wyparuje.
Odcedź makaron dodaj na patelnię z przygotowywanym sosem. Wymieszaj.
Przełóż danie na talerz i dodaj startą bottargę di muggine. Danie można udekorować startą skórką cytryny, co doda daniu świeżości.
Buon appetito!