Spaghetti alla Napoletana - klasyka włoskiej kuchni

Spaghetti alla Napoletana

Kolacje
Spaghetti alla Napoletana
3 czerwca 2020

Przepis na Spaghetti alla Napoletana

Spaghetti alla Napoletana (znane również jako spaghetti Napoli) to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni. Ten prosty i szybki makaron zawiera w sobie wszystkie smaki, które kojarzymy z tym pięknym krajem. Dowiedz się, jak przygotować lekkie i pyszne danie rodem ze słonecznego Neapolu.

 

Włosi są absolutnymi mistrzami w przygotowywaniu dań prostych, ale nie prostackich. Wystarczy im kilka chwil i minimalna liczba składników, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Kluczem do sukcesu jest stosowanie w kuchni  produktów najwyższej jakości. Dzięki temu zwykły makaron z sosem pomidorowym staje się wyrafinowanym posiłkiem.

 

Jak zrobić sos pomidorowy? Przede wszystkim postaw na prawdziwe, włoskie specjały. To właśnie połączenie różnych rodzajów pomidorów sprawia, że sos neapolitański jest tak smaczny. Ogromne znaczenie ma również oliwa – wybierz tę przeznaczoną typowo do smażenia.

 

Przygotowanie spaghetti Napoli zajmie Ci mniej niż pół godziny. To świetna propozycja dla osób, które pragną włoskich smaków, ale nie chcą spędzić w kuchni całego dnia. Do tego mogą się nią cieszyć również wegetarianie!

 

Włoskie produkty do jego przygotowania znajdziecie w naszych stacjonarnych delikatesach Bottega del Gusto oraz naszym sklepie online.

Składniki

– 1 opakowanie spaghetti (500 g)

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka masła

– 1 puszka włoskich pomidorów

– 1 cebula pokrojona w kostkę

– 4 ząbki czosnku pokrojone lub wyciśnięte przez praskę

– 1 łyżeczka włoskiego koncentratu pomidorowego

– garść pociętych liści bazylii

– parmezan lub mozzarella (do wyboru)

– sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Zacznij gotować spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby w trakcie gotowania odlać szklankę wody z makaronu. Przyda nam się później do sosu pomidorowego.

 

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z łyżką dobrego masła. Pamiętaj, żeby stosować oliwę typowo przeznaczoną do smażenia Poczekaj aż masło się rozpuści.

 

3. Pokrojoną cebulę i czosnek smaż na patelni przez kilka minut, aż się zeszkli.

 

4. Umieść na patelni pomidory z puszki. Do sosu dodaj łyżeczkę wysokiej jakości koncentratu pomidorowego – dzięki temu smak stanie się przyjemnie intensywny, a całość szybciej zgęstnieje.

 

5. Sos pomidorowy podlej odrobiną wody z makaronu – dzięki temu później lepiej połączy się ze spaghetti. Gotuj całość przez 15/20 minut, aż pomidory się rozpadną, a całość będzie odpowiednio gęsta.

 

6. Pod koniec gotowania sosu dodaj pociętą bazylię. Przypraw całość solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać niewielką szczyptę cukru – doskonale podkreśli naturalną słodycz pomidora.

 

7. Odcedź makaron i włóż do sosu. Gotuj całość, powoli mieszając. Gdy zauważysz, że sos idealnie połączył się z makaronem, danie jest gotowe!

 

8. Podczas wykładania spaghetti na talerze posyp całość tartym serem. Wybierz parmezan, jeżeli lubisz bardziej wyrazisty smak lub mozzarellę, jeżeli ser ma być tylko łagodnym dodatkiem.

 

9. Nie zapomnij o dekoracji! Kilka całych listków bazylii i odrobina świeżo zmielonego pieprzu nadadzą prostemu daniu prawdziwie włoskiego charakteru.

 

Smacznego 🙂