Przepis na cannelloni con spinaci | Bottega del Gusto - Bottega Del Gusto - strona

Cannelloni con spinaci

Lunch
Cannelloni con spinaci
31 stycznia 2022

Cannelloni con spinaci to cylindryczny rodzaj lasagne podawany i zapiekany z nadzieniem ze szpinaku i ricotty, polany sosem. To jedna z podstaw włoskiej kuchni, którą można podać również nie w wersji wegetariańskiej, a na przykład z mieloną wołowiną.

 

Cannelloni są również typowym daniem kuchni katalońskiej, gdzie nazywane jest canelonami. W Hiszpanii tradycyjnie spożywane są w dniu Świętego Szczepana.

 

Wczesne wzmianki o cannelloni sięgają 1770 roku, ale wydaje się, że na stałe słowo cannelloni pojawiło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku.

 

Jest to proste, ale efektowne danie, które można przygotować z najmłodszymi. Rozbudzi ono ich kulinarny zapał i otworzy nowy sposób na spędzanie wolnego czasu – poprzez poznawanie kuchni włoskiej.

 

Sprawdź najlepszy makaron na cannelloni con spinaci!

 

Składniki

– 400 g szpinaku
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 800 g pomidorów
– 1 liść laurowy
– ½ pęczka świeżej bazylii (15g)
– ½ cytryny
– 1 duże jajko
– ser parmezan
– 250 g ricotty
– 150 g cannelloni, około 14 tub
– 250 g kulek mozzarelli

 

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Skrop oliwą z oliwek dużą patelnię, postaw na małym ogniu i włóż szpinak.
3. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj chwilę, odstaw, a następnie posiekaj szpinak.
4. Cebulę pokrój w kostkę i rozgnieć czosnek. Na tej samej patelni podgrzej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż cebulę do miękkości.
5. Ubij pomidory, dodaj czosnek i liść laurowy. Wrzuć kilka listków bazylii i zetrzyj skórkę z połówki cytryny, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
6. Ubij jajko i zetrzyj 2 łyżeczki parmezanu. Wymieszaj ricottę, jajko i parmezan ze szpinakiem. Dopraw do smaku.
7. Nałóż łyżką masę ze szpinaku do makaronu cannelloni. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
8. Rozlej sos pomidorowy na cannelloni. Zbierz pozostałe liście bazylii i posyp.
9. Mozzarellę pokrój w plastry i połóż na wierzchu, dopraw.
10. Wstaw do piekarnika na 35-40 minut – aż makaron będzie miękki.

 

Buon Appetito!