Farfalle Al Tonno Alla Patrizio – przepis na makaron z tuńczykiem - Bottega Del Gusto

Farfalle Al Tonno Alla Patrizio

Lunch
Farfalle Al Tonno Alla Patrizio
6 kwietnia 2018

Prezentujemy zwycięski przepis w naszym konkursie FB: autorstwa Patrizio Giovagnoli.

 

Składniki

Potrzebne składniki:

350g Makaronu

“Farfalle 85 DIVELLA”

 

2 Fileciki anchois

w oleju roślinnym PORTICELLO

 

Tuńczyk (filety) w oliwie z oliwek

extra vergine PORTICELLO 190g

 

Oliwa z oliwek extra vergine

100% włoska DIVELLA

 

Lampka wytrawnego białego wina

 

2 ząbki świeżego czosnku

 

Świeża pietruszka

 

Sól

Sposób przygotowania
  1. Wyciąć 2 ząbki czosnku i umieścić je na patelni wraz z 2 filetami anchois, dodać oliwę z oliwek. Gotować na średnim ogniu 3 min
  2. Dodać filety tuńczyka i sól. Po 2 minutach gotowania wlać lampkę białego wina, gotować jeszcze 3 minuty
  3. Zagotować wodę w garnku i dodać sól, gdy woda wrze wrzucać makaron i gotować przez 12 minut
  4. Osuszyć makaron i wymieszać na patelni z sosem
  5. Dodać świeżą pietruszkę na talerzu

Smacznego!:)