Fiori di zucca ripieni alla romana – przepis - Bottega Del Gusto - strona

Fiori di zucca ripieni alla romana

Lunch
Fiori di zucca ripieni alla romana
20 marca 2022

Fiori di zucca ripieni alla romana to faszerowane kwiaty cukinii w stylu rzymskim. Warzywa są ozdobione nutami smakowymi mozzarelli i anchois (kup najlepsze TUTAJ). We Włoszech można je spotkać podawane między innymi w pizzeriach między przystawkami lub w rożnach lokalach jako typowy street food.

 

Fiori di zucca ripieni alla romana są szybkie w przygotowaniu, smażone w prostym, bezdrożdżowym cieście. Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku i wypróbuj je teraz!

 

Składniki

– woda gazowana
– 250 g mąki z durum
– 2 szczypty soli
– łyżeczka cukry
– 12 kwiatów cukinii
– 125 g mozzarelli
– 6 anchois w oleju
– 1 l oleju arachidowego

 

Sposób przygotowania

1. Mozzarellę dobrze odcedź i pokrój w paski.
2. Anchois pokrój na pół.
3. Zacznij delikatnie nadziewać kwiaty od strony ich otwarcia. Włóż
pasek mozzarelli i filet z anchois. Lekko dociśnij, aby nadzienie
pozostało w środku.
4. Po nadzianiu zamknij kwiatek, delikatnie przykręcając końce płatków.
5. Rozgrzej olej arachidowy na patelni.
6. Wsyp mąkę do miski, dodaj soli, cukru i dolewaj powoli gazowaną wodę mieszając.
7. Maczaj kwiaty w masie mącznej, a następnie zanurz je w gorącym oleju i obracaj od czasu do czasu.
8. Gdy kwiaty będą złotcistobrązowe, wyjmij je z oleju i odsącz na papierze.

Buon Appetito!