Włoski przepis na minestra d'orzo | Bottega del Gusto

Minestra d’orzo

Lunch
Minestra d’orzo
20 marca 2022

Minestra d’orzo to starożytne danie Trydentu-Górnej Adygi. Przygotowywane jest ono z kaszy jęczmiennej, warzyw pokrojonych w drobną kostkę i wędzonego boczku, które razem nadają temu pierwszemu daniu wyjątkowy smak.

Minestra d’orzo to zdecydowanie bogatsze danie niż klasyczne minestrone. Przekonuje dodatkowymi nutami smakowymi i dużą pożywnością dania. Dodatek posiekanego mięsa sprawia, że ​​ta zupa jest bardzo treściwa i można ją z powodzeniem zaproponować jako jedną, główną potrawę. Świeża oliwa z oliwek dodatkowo ubogaca danie.

Składniki

– 150 g kaszy jęczmiennej
– marchewka
– łodyga selera
– ebula
– 2 ziemniaki
– 2 liście laurowe
– pieprz czarny
– sól
– 40 g masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 100 g boczku wędzonego
– 1 l rosołu
– Grana Padano

Sposób przygotowania

1. Zacznij od oczyszczenia warzyw (cebula, marchewka, seler, ziemniaki) i pokrój je w małe kwadraty.
2. Masło włóż na patelnię, a gdy się rozpuści dodaj cebulę i pozostaw do zeszklenia.
3. Na patelnię wrzuć marchewkę i seler. Smaż przez 5 minut.
4. Dodaj pokrojony w kostkę boczek wędzony i kaszę, którą uprzednio umyłeś pod bieżącą wodą i odsączyłeś.
5. Dodaj 3 lub 4 chochle bulionu jęczmiennego.
6. Dodaj liście laurowe i gotuj zupę na małym ogniu, aż kasza się ugotuje.
7. 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
8. Po ugotowaniu dodaj pieprz i oliwę z oliwek. Dopraw solą.
9. Do smaku przypraw Grana Padano.

Buon Appetito!