Naleśniki al tartufo ze szpinakiem | Bottega del Gusto

Naleśniki al tartufo ze szpinakiem

Lunch
Naleśniki al tartufo ze szpinakiem
24 września 2021

Naleśniki znane są w wielu kuchniach świata. W Polsce nadal najpopularniejszą formułą jest podawanie ich na słodko – z owocami, białym, pełnym cukru serem czy też z rozmaitymi kremami. Wersje wytrawne mają co prawda swojego grono fanów, jednak nie tak duże. A szkoda, bo potrafią być wyjątkową smakową podróżą, która da wiele satysfakcji kubkom smakowym nawet najbardziej wybrednych osób.

 

Choć uznaje się, że stolicą-matką naleśników jest Francja, to i w sąsiednich Włoszech doczekały się one własnych adaptacji. A tam przede wszystkim stawiano na wersje wytrawne. Jedną z najciekawszych opcji jest podawanie ich z najcenniejszymi grzybami świata, czyli truflami. Naleśniki al tartufo gwarantują wyjątkowy smak, ale także czynią z prostej potrawy danie, które można zaserwować również na oficjalnej kolacji. Do tego proponujemy farsz szpinakowo-serowy, który idealnie skomponuje się z grzybami i nieco przełamie nuty smakowe. Gwarantujemy, kiedy raz pozna się ich niesamowity aromat, na dłużej zostaną w domowym menu.

Składniki

– 2 jajka
– 4 łyżki mąki
– 4 łyżki masła
– 1 szklanka mleka
– kilka pieczarek
– 200 ml śmietanki
– łyżeczka mąki kukurydzianej
– 4 łyżeczki pasty truflowej
– sól
– pieprz
– szpinak świeży
– 100 gram sera pleśniowego
– oliwa z oliwek
– jedna trufla

 

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj jajka trzepaczką.
2. Do jajka dodaj mąkę i roztopione masło. Wymieszaj.
3. Pokrój pieczarki i podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj śmietanę.
4. Zagęść sos mąką kukurydzianą, dodaj soli i pieprzu do smaku.
5. Do powstałej mieszanki dodaj pastę truflową.
6. Szpinak i ser podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pieprzu i mieszaj przez 3 minuty.
7. Usmaż naleśniki.
8. Na każdy z nich nałóż szpinak z serem i zawiń w dowolny sposób.
9. Ułóż gotowe naleśniki w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem truflowym.
10. Zapiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
11. Zetrzeć trufle przed podaniem.

 

Buon appetito!