Orecchiette, czyli „małe uszy” dla podniebienia | Bottega del Gusto

Orecchiette, czyli „małe uszy” dla podniebienia

Lunch
Orecchiette, czyli „małe uszy” dla podniebienia
30 grudnia 2020

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, której Apulia jest największym producentem we Włoszech.

 

Podobnie jak inne rodzaje makaronów, orecchiette przyrządza się z pszenicy durum (na przykład mąka Semolina) i wody. Jajka w tym przypadku są rzadko używane. W tradycyjnej domowej kuchni południowowłoskiej ciasto jest zwijane, a następnie krojone w kostkę. Każdą z nich dociska się nożem, przeciągając po desce i zwijając (tworząc cavatello). Forma jest następnie odwracana na kciuku.

 

Niektórzy historycy twierdzą, że makaron ten przybył do południowych Włoch z Prowansji w XIII wieku wraz z Angevins. Orecchiette (W Bottega del Gusto można również kupić gotowe – na przykład De Cecco) jest często podawane z pancettą, ricottą i szynką oraz sosem śmietanowym, ale dobrze pasuje do większości przepisów. Wyjątkowy kształt makaronu ułatwia trzymanie dodatków, dzięki czemu każdy kęs będzie o wiele smaczniejszy.

 

Składniki

– 200 g semoliny
– 100 ml ciepłej wody
– jeden duży brokuł
– sól
– czosnek
– oliwa z oliwek
– bulion warzywny
– chilli
– skórka z cytryny
– pecorino
– bazylia

 

Sposób przygotowania

1. Semolinę włożyć do miski i powoli wsypać do wody.
2. Gdy ciasto się połączy, przełożyć je na posypaną mąką powierzchnię i ugniatać przez 7–8 minut, aż będzie jędrne.
3. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
4. Z ciasta oddzielić część i rozwałkować na gruby na 1,5 cm rulon. Makaron pokroić na kawałki o średnicy 8 mm
5. Kciukiem odwróć makaron na drugą stronę, nadając mu kształt muszelki.
7. Makaron przechowywać na tacy pokrytej kaszą manną – zapobiegnie to sklejaniu się poszczególnych jego części.
8. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez 4-5 minut lub pozostawić do wyschnięcia na noc i przechowywać w hermetycznym pojemniku do czasu użycia. Suchy makaron gotuje się w ciągu 8–10 minut.
9. Brokuły pokroić na mniejsze kawałki i gotować na parze do miękkości.
10. Usmażyć brokuły wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i bulionem warzywnym do otrzymania konsystencji sosu.
11. Dodać ugotowany makaron i posolić. Udekorować dużą liczbą płatków chili, bazylią, skórką z cytryny i tartym serem pecorino.

Smacznego!