Włoski przepis na pasta e fagioli | Bottega del Gusto - Bottega Del Gusto - strona

Pasta e fagioli

Lunch
Pasta e fagioli
19 listopada 2021

Często najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można zanurzyć w bulionie!

 

Wspaniałą rzeczą w dobrym włoskim jedzeniu jest to, że listy składników są często bardzo proste. Różnica polega na jakości składników i przyprawach. Pasta e fagioli nie jest inna. Dobra oliwa z oliwek (Grezzona – kup), wysokiej jakości pomidory (na przykład Divella), świeża bazylia, pyszna fasola – to wszystko tworzy danie, którego smaku nie zapomni się tak łatwo.

Składniki

– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– oregano
– bazylia
– 3/4 puszki pomidorów lub koncentratu pomidorowego
– 6 filiżanek wody
– 6 filiżanek bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego dla wegetarian
– puszka czerwonej fasoli
– puszka cannellini
– puszka ciecierzycy
– sól
– pieprz
– 200 g makaronu ditalini
– 1/4 szklanki natki pietruszki
– parmigiano reggiano

 

Sposób przygotowania

1. W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu i podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy do miękkości (około 4-5 minut).
2. Dodaj koncentrat pomidorowy/pomidory i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3-4 minuty.
3. Wlej do garnka wodę, bulion i fasolę; doprowadź do wrzenia.
4. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
5. Tuż przed podaniem wymieszaj z ugotowanym makaronem i pietruszką. Udekoruj parmigiano reggiano i podawaj z chrupiącym chlebem do maczania w potrawie.