Sfincione palermitano, czyli placek prosto z Palermo - przepis - Bottega Del Gusto - strona

Sfincione palermitano, czyli placek prosto z Palermo

Lunch
Sfincione palermitano, czyli placek prosto z Palermo
10 maja 2021

Wyobraź sobie spacer ulicami Palermo. Wypełnione są one typowymi lokalnymi zapachami, kolorami i dźwiękami. Coś, przyciąga twoją uwagę, a raczej twoje podniebienie. Niby znasz ten zapach, ale jest on mimo wszystko na tyle inny, że kusi nieznanym. W piekarniach, pizzeriach, a nawet w kioskach, w których sprzedaje się uliczne jedzenie, koniecznie trzeba spróbować typowej sfincione palermitano.

 

To bardzo miękka focaccia, która zawiera wszystkie składniki magicznej Sycylii: sos pomidorowy, obfite caciocavallo i oliwa z oliwek (np. Grezzona). To one sprawiają, że sfincione palermitano jest potrawą, której trudno odmówić! Ma bardzo miękkie i bardzo smaczne ciasto, umoczone w dressingu, który jest najbardziej charakterystyczną nutą tego drożdżowego produktu! Pizza jest w Neapolu dokładnie tak, jak sfincione palermitano na południu Włoch. Jeśli jesteś miłośnikiem pizzy, odkryjesz, że jesteś także miłośnikiem tego przysmaku!

 

Składniki

– ciepła woda 330 g
– mąka 00 500 g
– drożdże suszone 4 g
– oliwa z oliwek extra virgin 45 g
– sól
– słód 5 g
– pomidory 700 g
– cebula złota 300 g
– woda 50 g
– oliwa z oliwek extra virgin 40 g
– sycylijska caciocavallo 100 g
– bułka tarta 20 g
– pecorino 70 g
– sardele w oleju 40 g
– oregano

 

 

Sposób przygotowania

1. Do miksera wsyp przesianą mąkę, drożdże i słód. Pracuj na średnich obrotach i powoli wlej letnią wodę.
2. Ciasto gnieć przez co najmniej 10 minut lub do całkowitego naciągnięcia na haczyk. Następnie wlej 35 gramów oleju i odstaw ponownie, aż olej zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj sól.
3. Z ciasta uformuj kulę, którą następnie przenieś do miski pokrytej folią spożywczą, pozostawiając ją do wyrośnięcia w piekarniku na co najmniej 3 godziny lub do podwojenia objętości .
4. Wyczyść i pokrój cebulę, a następnie daj ją na dużą patelnię z 20 g oleju. Duś na bardzo małym ogniu dodając 50 g wody.
5. Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 30 minut.
6. Pokrój caciocavallo w kostkę.
7. Opiecz bułkę tartą na patelni z 20 gramami oleju i gotuj przez kilka minut, często mieszając.
8. Ciasto drożdżowe wlej do formy.
9. Ostrożnie rozprowadź je palcami. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
10. Rozprowadź starte pecorino i caciocavallo razem z filetami z anchois i polej sosem pomidorowym.
11. Na koniec posyp powierzchnię oregano i bułką tartą.
12. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 50 minut.