Spaghetti aglio, olio e peperoncino | Bottega del Gusto

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Lunch
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
6 października 2021

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to tradycyjne włoskie danie z Neapolu. Jest to typowa potrawa kuchni neapolitańskiej, ciesząca się na świecie dużą popularnością. Tę można przypisać łatwości przygotowania i wykorzystaniu niedrogich, łatwo dostępnych składników, które mają długi okres przydatności do spożycia.

 

Danie powstaje poprzez lekkie podsmażenie cienko pokrojonego czosnku na oliwie z oliwek, czasami z dodatkiem płatków czerwonej papryki (wówczas jego nazwa to spaghetti aglio, olio e peperoncino). Olej i czosnek są następnie wrzucane do spaghetti ugotowanego w osolonej wodzie. Drobno posiekaną włoską pietruszkę zwykle wykorzystuje się jako dodatek. Można dodać również tarty parmigiano reggiano  lub pecorino, chociaż większość tradycyjnych przepisów nie zawiera sera. Niektóre z nich zalecają za to dodanie wody z makaronu do oliwy z oliwek (sprawdź OLIWA GREZZONA CASOLARE), aby uzyskać sos.

 

 

Składniki

– 2 duże ząbki czosnku
– 3 małe papryczki peperoncino
– sól
– oliwa z oliwek
– 300 g makaronu spaghetti
– natka pietruszki
– parmigiano reggiano

 

 

Sposób przygotowania

1. Zagotować 3 l wody.
2. Spaghetti wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gotować do konsystencji al dente.
3. Drobno posiekać czosnek i papryczki.
4. Podsmażyć czosnek i papryczki na oliwie na średnim ogniu przez 3 minuty.
5. Posiekać natkę pietruszki
6. Gdy makaron będzie al dente, odcedzić go lekko i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczkami.
7. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu, sól oraz natkę pietruszki. Mieszać.
8. Posypać parmigiano reggiano, choć nie jest to obligatoryjne.